Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama

AgrobiznisHi-techInfrastrukturaIzdvajamoPoslovanje

15.5.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 1

Pet značajnih ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama Pet značajnih ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama
Ova nedelja biće ispunjena sajmovima i konferencijama. Već u utorak počinje 65. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća na Beogradskom sajmu, koji traje do... Pet značajnih ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama

Ova nedelja biće ispunjena sajmovima i konferencijama. Već u utorak počinje 65. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća na Beogradskom sajmu, koji traje do 19. maja. Samo dan kasnije startuje jubilarni 90. Poljoprivredni sajam i Novom Sadu, najveća i najznačajnijia smotra agrara u ovom delu Evrope, koja će trajati do 26. maja. U međuvremenu će u beogradskom hotelu Metropol Palace biti održana peta konferencija HR Experience koja će se baviti najznačajnijim temama iz oblasti ljudskih resursa. Na međunarodnoj sceni za ovu sedmicu zakazano je predstavljanje najnovijih ekonomskih podataka o kretanju privreda Evrope i Kine, dok će Republički zavod za statistiku objaviti broj izdatih građevinskih dozvola i indekse prometa u industriji za mart 2023. godine.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća od 16. do 19. maja u Beogradu

U utorak, 16. maja biće otvoren 65. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Hali 1 Beogradskog sajma, koji će trajati do petka. Pod sloganom “Restart” na jednom mestu okupiće se skoro 500 izlagača, od čega oko 200 stranih, iz tridesetak zemalja sa četiri kontinenta.

Namera Sajma tehnike je da se u najvećoj mogućoj meri predstave proizvodi i tehnološka dostignuća u oblastima kao što su automatizacija i robotika, veštačka inteligencija i mašinsko učenje, internet stvari (IoT), 5G mreže, blokčejn tehnologija, proširena i virtuelna stvarnost, nanotehnologija, čiste energije, kvantni računari, dronovi, kao i brojne oblasti u okviru telekomunikacija, informacionih tehnologija, medicinskih uređaja, energetike, transporta, građevinarstva i drugih oblasti.

Posetioci će moći da se upoznaju sa najnovijim proizvodima i uslugama koje nude kompanije, da testiraju različite uređaje i tehnologije, učestvuju u radionicama i predavanjima i da se informišu o trendovima u industriji i inovacijama.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 20. do 26. maja

Ove godine Novosadski sajam obeležava 100 godina postojanja, a od 20. do 26. maja biće organizovan 90. Međunarodni poljoprivredni sajam, priredbu koja odnedavno nosi znak Najbolje iz Vojvodine. Najveća i najznačajnija smotra agrara u ovom delu Evrope okuplja sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu, iz Srbije i sveta.

Na Novosadskom sajmu istovremeno se prezentuju najnovija tehnička i tehnološka dostignuća u agraru, primena nauke u poljoprivredi, izložbe organske hrane, kao i one sa oznakama geografskog porekla, bogatstvo domaćeg genofonda, najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, proizvodi i usluge iz najudaljenijih krajeva sveta. Istovremeno se najaktuelnije teme iz oblasti agrara obrađuju kroz stručne skupove, okrugle stolove, edukacije i prezentacije, sa posebnim osvrtom na unapređenje znanja i primere dobre prakse.

Foto: Sajam poljoprivrede/Novosadski sajam

Peta konferencija HR Experience 18. maja

Peta konferencija HR Experience, u organizaciji Infostuda, biće održana 18. maja u hotelu „Metropol Palace“ u Beogradu. Ovaj događaj okupiće i ove godine globalno poznate HR stručnjake i govornike, kao i vodeća imena iz domena ljudskih resursa, koji će se usredsrediti na aktuelnosti iz zapošljavanja, ali i na razmenu praktičnih iskustava i znanja sa učesnicima.

Kroz predavanja, panel diskusije i radionice biće predstavljene strategije koje primenjuju najbolji poslodavci u Srbiji, kao i prakse i ideje kako unaprediti svoju kompaniju u očima kandidata.

Kretanje ekonomija Evrope i Kine

Evrozona će u utorak objaviti revidirane podatke o BDP-u za prvi kvartal, a ekonomisti očekuju da će se ekonomija bloka povećati za samo 0,1 odsto u tri meseca do marta. Pojedini analitičari tvrde da se stagnacija nastavila i da bi kasnije ove godine mogla da dovede do recesije. U međuvremenu će u Velikoj Britaniji biti prezentovani podaci o komponenti plata iz izveštaja o poslovima koji će biti pažljivo praćeni jer inflacija ostaje dvocifrena. Banka Engleske je nagovestila da će odluka o tome da li ponovo da poveća kamatne stope na sastanku u junu zavisiti od prethodnih podataka o platama i inflaciji.

I Kina će u utorak objaviti niz ekonomskih podataka, uključujući izveštaje o maloprodaji , industrijskoj proizvodnji i investicijama u osnovna sredstva.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje broj izdatih građevinskih dozvola i indekse prometa u industriji za mart 2023. godine. Biće poznati i indeksi cena reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi za prvi kvartal tekuće godine, kao i broj i površina stambenih jedinica u 2022. godini.

  • MAJA

    16.5.2023 #1 Author

    Sajam tehnike je verovatno vrlo interesantan i posecen

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *