Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana

BankeBerzaInfrastrukturaManifestacije

3.4.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana
Biznis.rs dodeljuje ove nedelje priznanja najuspešnijim ženama preduzetnicama u Srbiji. Na osnovu strogih kriterijuma poslovanja njihovih preduzeća sastavili smo listu najboljih kojima će biti... Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana

Biznis.rs dodeljuje ove nedelje priznanja najuspešnijim ženama preduzetnicama u Srbiji. Na osnovu strogih kriterijuma poslovanja njihovih preduzeća sastavili smo listu najboljih kojima će biti uručene zaslužene nagrade. Narodna banka Srbije u četvrtak ponovo odlučuje o referentnoj kamatnoj stopi, a podaci o inflaciji koji nisu previše ohrabrujući navode na ocenu da još nije vreme da se stane sa podizanjem ključne kamate. Zemlje izvoznice nafte održaće danas sastanak na kome će verovatno potvrditi najavljeno novo smanjenje proizvodnje “crnog zlata”, što bi moglo da izazove potrese na tržištu i dodatni rast cene, pa i inflatornog pritiska širom sveta. Na Beogradskom sajmu ove nedelje se održava Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, a Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje statistički kalendar i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Dodela nagrada za najuspešnije “Žene u biznisu” 6. aprila

Biznis.rs organizuje u četvrtak, 6. aprila, dodelu nagrada najuspešnijim ženama preduzetnicama, na događaju pod nazivom “Žene u biznisu”. Želja nam je da na ovaj način, predstavljanjem uspešnih poslovnih žena, doprinesemo dodatnom promovisanju ženskog preduzetništva u Srbiji.

Kriterijumi za odabir najuspešnijih kompanija bili su veoma rigorozni i uključivali su nekoliko parametara – stabilno poslovanje ili rast u prihodima preduzeća, najbolje bonitetne ocene tri godine zaredom, rast dobiti u periodu od tri godine i, naravno – da je osnivač ili vlasnik kompanije žena.

Događaj “Žene u biznisu” koncipiran je iz tri dela. Tokom prva dva planirana su predavanja/prezentacije uspešnih žena preduzetnica, koje će predstaviti svoja iskustva i izazove kroz koje su prolazile tokom razvoja posla. U trećem delu dobitnice priznanja učestvovaće u panel diskusiji o trenutnom stanju i perspektivi ženskog preduzetništva u Srbiji.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije o referentnoj kamatnoj stopi

Narodna banka Srbije odlučivaće na sednici Izvršnog odbora u četvrtak, 6. aprila, o daljem pravcu monetarne politike i kretanju referentne kamatne stope u narednom periodu. Ekonomski analitičari ukazuju na inflaciju koja u našoj zemlji očigledno još uvek nije dostigla najviši nivo, a dodatni rast cena očekuje se nakon poskupljenja energenata 1. maja. Prema njihovom mišljenju, to je dovoljan znak da centralna banka ne treba da stane sa podizanjem ključne kamate sve dok se ne pokažu prvi rezultati u borbi protiv inflatornih pritisaka.

U poslednja tri meseca referentna kamata je rasla po 25 baznih poena, pa se tako trenutno nalazi na nivou od 5,75 odsto. Mart je bio dvanaesti mesec zaredom, od aprila prošle godine, kako Narodna banka Srbije podiže ključnu kamatu.

OPEC+ najavljuje novo smanjenje proizvodnje nafte

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njihovih saveznika, uključujući Rusiju (OPEC+), trebalo bi danas da održi sastanak na kome će razgovarati o daljem smanjenju proizvodnje “crnog zlata”. Iako su prve najave govorile da bi naftaši mogli da ostanu pri trenutnom sporazumu, nakon što su se cene nafte oporavile posle pada na najniže vrednosti u poslednjih 15 meseci, u nedelju uveče se pojavila informacija da bi OPEC+ mogao da se odluči za dodatno smanjenje proizvodnje za više od milion barela dnevno. To bi bio značajan pad proizvodnje nafte za globalno tržište i verovatno bi izazvao rast cena, što bi doprinelo novim inflatornim pritiscima širom sveta.

Saudijska Arabija je obećala najveće smanjenje proizvodnje od 500.000 barela nafte dnevno, a njen primer navodno slede Kuvajt, UAE i Alžir, dok je Rusija najavila da će smanjenje proizvodnje koje već implementira od marta do juna nastaviti do kraja 2023. godine. Tržišni analitičari ocenjuju da OPEC+ na ovaj način želi da postigne višu cenu “crnog zlata”, pošto je pad cena problem za većinu članica čije se ekonomije u značajnoj meri oslanjaju na prihode od nafte.

Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova u Beogradu

Na Beogradskom sajmu se od 6. do 10. aprila održava 43. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, specijalizovana manifestacija za plovila svih vrsta, opremu za lov i ribolov, sportove na vodi i ronjenje, nautičku, kamp i outdoor opremu. Kako najavljuju organizatori, među eksponatima se nalaze ekskluzivne jahte, gliseri, jedrilice, čamci, brodski i vanbrodski motori, nautička i ostala oprema za sportove na vodi, kojima mogu da pozavide i ozbiljne morske mondenske marine i turističke destinacije. Uz tradicionalnu berzu polovnih plovila, zaljubljenicima u vodu svake godine se predstavljaju poznate regate, splavarenja i ostali vodni potencijali Srbije, dok su ekologija i bezbednost na vodi postale neizostavne teme.

Poseban akcent se stavlja na segment lova i ribolova, koji svake godine zauzima sve značajniju poziciju, gde se mogu videti veliki ali i mali distributeri i proizvođači opreme za ova dva hobija ili sporta. Sajam nautike, lova i ribolova uvek ima i bogat prateći sadržaj – stručna predavanja i izložbe, u kojima učestvuju poznati umetnici, muzeji i institucije.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje statistički kalendar Republike Srbije za 2023. godinu, kao i podatke o indeksima cena proizvođača industrijskih proizvoda za domaće tržište i za izvoz. Biće poznate i cene na malo poljoprivrednih proizvoda, kao i račun naknada u oblasti životne sredine za 2021. godinu.

 • MAJA

  4.4.2023 #1 Author

  Vredno je posetiti i sajam nautike, a posebno događaj Žene u biznisu u hotelu Hilton

  Odgovori

 • SHALIMAR

  5.4.2023 #2 Author

  Sajam i Hilton,pun pogodak za ovu nedelju…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...