Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana

AutomobiliBankeInvesticijeIzdvajamoManifestacijePoslovanje

20.3.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 5

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana
Beograd će ove nedelje biti domaćin značajnih međunarodnih skupova. Za utorak je zakazan srpsko-italijanski forum, naučno-poslovna manifestacija na kojoj će učestvovati oko 140 italijanskih... Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana

Beograd će ove nedelje biti domaćin značajnih međunarodnih skupova. Za utorak je zakazan srpsko-italijanski forum, naučno-poslovna manifestacija na kojoj će učestvovati oko 140 italijanskih kompanija. U sredu počinje 55. Međunarodni salon automobila na Beogradskom sajmu, a u četvrtak dolazi Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na razgovore o stand-by aranžmanu koji će trajati do 5. aprila. Ekonomisti, bankari i privrednici nestrpljivo će iščekivati i novu odluku američkih Federalnih rezervi, koje u sredu saopštavaju kakav će biti dalji kurs monetarne politike SAD i da li se nastavlja podizanje ključnih kamata u borbi protiv inflacije. Republički zavod za statistiku objaviće podatke o cenama poljoprivrednih proizvoda, trendovima u četvrtom kvartalu prošle godine, kao i prosečne zarade za januar.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Misija MMF-a u poseti Srbiji

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi ove nedelje u posetu Srbiji koja će trajati od 23. marta do 5. aprila. Tokom boravka Misije očekuju se razgovori o stand-by aranžmanu koji je Srbija dogovorila sa MMF-om, a koji je vredan oko 2,4 milijarde evra.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se sa predstavnicima MMF-a razgovarati o fiskalnoj poziciji naše zemlje i makroekonomskoj stabilnosti, fiskalnim izgledima za ovu godinu i strukturnim reformama koje se nastavljaju.

Srpsko-italijanski forum u Beogradu 21. marta

U Beogradu će se u utorak, 21. marta održati Naučno-poslovni forum “Srbija – Italija”, na kome će učestvovati oko 140 italijanskih kompanija, a posebno malih i srednjih preduzeća. Ovaj skup će biti idealna prilika da im se Srbija predstavi kao povoljno mesto za investicije, ali i da srpska javnost čuje predavanje profesora Đan Marije Gros Pjetra, predsednika Upravnog odbora Intesa Sanpaolo, na temu – “Ekonomski potencijal Zapadnog Balkana”.

Kako je nedavno za Biznis.rs rekao predsednik UO Komore italijansko-srpskih privrednika (CCIS), jedna od glavnih tema na predstojećem forumu biće i poljoprivredno-prehrambeni sektor, a Italijanski sistem koji čine Confindustria, CCIS, Ambasada Italije i ITA (Italian Trade Agency) okupiće brojne italijanske kompanije iz ove delatnosti.

Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda
Zgrada MMF-a u Vašingtonu / Foto: Youtube Printscreen

Federalne rezerve o kamatnim stopama

Američka centralna banka Federalne rezerve održaće u utorak i sredu sastanak na kome će odlučivati o daljem pravcu monetarne politike. Iako su zvaničnici Feda najavili novo povećanje ključnih kamata, a glavna dilema je bila da li će rast iznositi 25 ili 50 baznih poena, sada se u javnosti pojavila i mogućnost da ovog meseca odustanu od novog skoka kamatnih stopa. Glavni razlog su dešavanja na bankarskom tržištu SAD, ali i previranja oko velikog švajcarskog zajmodavca Credit Suisse.

Prema mišljenju analitičara, pred guvernerima Feda je ozbiljan izazov, a većina smatra da će izabrati neku vrstu kompromisnog rešenja, te da će kamate ipak biti povećane, ali u nešto manjem iznosu od očekivanog. Pretpostavlja se da će kamatne stope porasti za 25 baznih poena, što bi bilo manje od poteza Evropske centralne banke koja je u četvrtak povećala kamate za pola procenta.

Sajam automobila u Beogradu

Međunarodni salon automobila i Međunarodni sajam motocikala, delova i opreme „Motopassion“ biće održani od 22. do 28. marta na Beogradskom sajmu, a po najavi organizatora ove godine neće biti uobičajenih popusta na vozila. Na 55. Salonu automobila predstaviće se 33 proizvođača sa oko 40 premijera novih vozila, dok će akcenat biti na hibridnim modelima. Na sajam se vraćaju i kineski brendovi Chery i Jillin.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje podatke o cenama na malo poljoprivrednih proizvoda i trendovima u četvrtom kvartalu 2022. godine. Biće objavljeni i indeksi cena proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva za januar, kao i prosečne zarade po zaposlenom u Srbiji u prvom mesecu ove godine.

 • BRANA19

  20.3.2023 #1 Author

  Mislim da ce se ljubitelji automobila obradovati sajmu.

  Odgovori

 • Anna

  20.3.2023 #2 Author

  Sajam automobila će podjednako pružiti zadovoljstvo kako deci tako i roditeljima. Moći će da gledaju i da se dive. I ostaće na tome.

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.3.2023 #3 Author

  Sajam automobila jedino sto strci od suvoparnih vesti…

  Odgovori

 • TATJANA

  21.3.2023 #4 Author

  Najprimamljiviji je sajam, ostalo su šturo podaci i brojke

  Odgovori

 • Gaga45

  26.3.2023 #5 Author

  Divan sajam

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...