Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama

BerzaIzdvajamoManifestacijePoslovanjeSrbija

27.2.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama
Najkraći mesec u godini stigao je do kraja, a to znači da nam se bliži proleće i redovne godišnje konferencije, kao i sezona sajmova.... Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama

Najkraći mesec u godini stigao je do kraja, a to znači da nam se bliži proleće i redovne godišnje konferencije, kao i sezona sajmova. Kopaonik Biznis Forum slavi ove godine značajan jubilej – 30. rođendan, pa će to biti prilika da “srpski Davos” uz uobičajene plenarne i panel sesije organizuje i neke posebne događaje. Ove nedelje biće poznati i podaci o inflaciji u evrozoni, što će biti važne informacije pred sledeći sastanak Evropske centralne banke i novu odluku o kamatnim stopama. Za početak marta zakazana je i skupština akcionara Luke Beograd na kojoj će se odlučivati o prinudnom otkupu akcija, kao i Sajam tekstila u Beogradu. Republički zavod za statistiku objaviće na kraju meseca podatke o industrijskoj proizvodnji, turističkom prometu i trgovini na malo, kao i anketu o radnoj snazi i kvartalni bruto domaći proizvod na kraju prošle godine.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Jubilarni Kopaonik Biznis Forum od 5. do 8. marta

Jubilarni, trideseti po redu Kopaonik Biznis Forum biće održan od 5. do 8. marta, a centralna tema je “Otpornost ekonomije u neizvesnim vremenima: Ključni izazovi za Srbiju i Zapadni Balkan”. Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je nedavno u intervjuu za naš portal da organizatori očekuju više od 1.500 učesnika, a programom su predviđene tri plenarne sesije, 34 panela i nekoliko specijalnih događaja. Specijalni gost foruma biće Indermit Gil, stariji potpredsednik i glavni ekonomista Svetske banke.

Pored njega, na Forumu učestvuju guvernerka Narodne banke Srbije, premijerka i ministri Vlade Srbije, predsednici privrednih komora regiona i najznačajniji regionalni investitori. Takođe, biće tu i regionalni direktori međunarodnih finansijskih organizacija, bivši predsednici vlada i država regiona, kao i ugledni gosti iz akademske zajednice. Vlahović očekuje da i ove godine Kopaonik Biznis Forum opravda naziv “Srpski Davos” i da bude platforma za argumentovanu razmenu stavova, mišljenja i predloga.

Podaci o inflaciji evrozone

Još jedno povećanje kamatnih stopa od 50 baznih poena na predstojećem sastanku Evropske centralne banke sredinom marta gotovo je izvesno, dok su koraci nakon toga i dalje predmet diskusije, tako da će svi pažljivo pratiti ovonedeljne preliminarne podatke o inflaciji u evrozoni. Februarski podaci iz Nemačke, Francuske, Španije i Portugala trebalo bi da budu objavljeni u utorak i sredu, dok u četvrtak sledi podatak za ceo blok.

Inače, pritisci na cene blago popuštaju: godišnja stopa inflacije u evrozoni smanjena je na 8,6 odsto u januaru sa 9,2 odsto mesec dana ranije, ali će fokus verovatno ostati na baznoj inflaciji, bez nestabilnih cena hrane i energije. Očekuje se da će godišnja bazna inflacija dostići 5,3 procenta, što odgovara januarskim podacima, a s obzirom na to da je ovo i dalje daleko iznad cilja od dva odsto, malo je verovatno da će najnovije brojke umiriti zvaničnike Evropske centralne banke koji se zalažu za nastavak agresivnog povećanja kamatnih stopa.

Aleksandar Vlahović / Foto: Kopaonik Biznis Forum Printscreen

Odluka o prinudnom otkupu akcija Luke Beograd 1. marta

Odbor direktora Luke Beograd sazvao je za 1. mart vanrednu sednicu akcionara na zahtev većinskog vlasnika, kompanije Metico Investment, a na dnevnom redu je samo jedna tačka – donošenje odluke o prinudnom otkupu akcija. Mali akcionari ocenjuju da je ponuda od 59,35 dinara po akciji neprihvatljiva i dovode u pitanje primenu aktuelne verzije Zakona o privrednim društvima na njihov slučaj, a njihov predstavnik je poručio da razmišljaju i o protestu jer „nemaju više šta da izgube“.

Podaci na portalu Centralnog registra hartija od vrednosti pokazuju da Luka Beograd a.d. ima izdatih 6.962.434 običnih akcija, koje daju pravo glasa. Većinski vlasnik kompanije sa 93,76 odsto akcija je beogradski Metico Investment, koji sa tolikim udelom prelazi prag koji je propisao Zakon o privrednim društvima i može da predloži prinudni otkup.

Sajam tekstila od 2. do 4. marta u Beogradu

Na Beogradskom sajmu ove nedelje se održava Sajam tekstila. Od 2. do 4. marta predstaviće se 53 kompanije iz Turske, Kine, Portugala i Srbije. Reč je o poslovnoj manifestaciji koja okuplja proizvođače tekstila, uvoznike i trgovce, a pored najboljih tkanina izlagači će na sajmu prikazati i najbolje mašine i opremu iz tekstilnog sektora.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje indekse prosečnih cena spoljne trgovine za prošlu godinu, indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza i indekse industrijske proizvodnje za januar. Takođe, biće poznate i informacije o prometu robe u trgovini na malo, kao i o turističkom prometu, ali i podaci iz ankete o radnoj snazi za četvrti kvartal 2022. godine.

Javnost će saznati i koliki je bio kvartalni bruto domaći proizvod na kraju prošle godine i koliko je iznosio obim unutrašnje trgovine u poslednjem kvartalu.

  • Anna

    27.2.2023 #1 Author

    Kopaonik Biznis Forum će svakako biti prilika pojedincima de se prošetaju i pojave još malo pred kamerama, a što se tiče ozbiljnih tema teško da neštopametno može da se kaže.
    Sajam tekstila prekratko traje da bi ga posetili svi koji su zainteresovani, a i broj učesnika je veoma mali.
    I poslednji, ali možda i najvažniji – podaci Zavoda za statistiku mogudati vrlo interesantan uvid u period iza nas.

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.2.2023 #2 Author

    Dosta bitnih desavanja ce biti u ovoj nedelji…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...