U Srbiji otvaranje Sajma turizma

U pet najvažnijih ekonomskih događaja ove nedelje dominiraju statističke objave

EUIzdvajamoSrbijaSvet

20.2.2023 07:01 Autor: Marko Miladinović 6

U pet najvažnijih ekonomskih događaja ove nedelje dominiraju statističke objave U pet najvažnijih ekonomskih događaja ove nedelje dominiraju statističke objave
Ove nedelje u najrazvijenijim svetskim ekonomijama pomno će se pregledati redovni mesečni statistički izveštaji. Od privrednih rezultata SAD i EU i reakcija njihovih centralnih... U pet najvažnijih ekonomskih događaja ove nedelje dominiraju statističke objave

Ove nedelje u najrazvijenijim svetskim ekonomijama pomno će se pregledati redovni mesečni statistički izveštaji. Od privrednih rezultata SAD i EU i reakcija njihovih centralnih banaka zavisiće posledično i ekonomija čitavog sveta.

Najvažnije ekonomsko statističko očitavanje u evrozoni dogodiće se u utorak 21. februara, kada će biti objavljeni podaci o indeksima menadžera nabavke (PMI), relativno novog pokazatelja koji se u proteklih nekoliko godina značajno uzdigao među zvaničnim statističarima u EU i SAD za merenje rezultata privrede.  

Ukoliko PMI pokažu da poboljšanje uslova poslovanja doprinosi rastućem pritisku na cene, to bi moglo da pojača očekivanja da će Evropska centralna banka nastaviti sa povećavanjem kamatnih stopa, s obzirom na uporno visoku inflaciju.

Uporedo s tim, nemački institut Ifo u sredu će saopštiti statistiku kako najveća privreda evrozone podnosi energetsku krizu, a ekonomisti očekuju da će se znaci oporavka nastaviti na niskim nivoima.

Konačno, u četvrtak će Eurostat objaviti konačne podatke o inflaciji za januar, koji će biti u fokusu nakon što su odloženi nemački podaci izostavljeni iz prvobitne procene. Može se reći da će ishodi ovih objava uticati na smer monetarne politike ECB barem u narednih mesec dana.

S druge strane Atlantskog okeana, u petak će biti objavljeni podaci o ličnim prihodima i potrošnji, koji sadrže omiljeni merač inflacije američke centralne banke – osnovni indeks cena lične potrošnje. Ekonomski kalendar SAD takođe uključuje ažurirane informacije o prodaji nekretnina za januar, zajedno sa revidiranim podacima o bruto domaćem proizvodu u četvrtom kvartalu i nedeljnim izveštajima o nezaposlenima.

Slično kao kada je reč o EU, ovakve statističke informacije imaju potencijal da uzdrmaju tržište, i zvaničnike Feda, pa ukoliko dođe do velikih pomeranja u odnosu na ranije prognoze (mada analitičari Financial Times-a očekuju da neće biti većih odstupanja), može doći do novih monetarnih zatezanja. Sledeći sastanak guvernera Feda na kojem će se odlučivati o visini kamatnih stopa biće održan za mesec dana (21-22. mart).

Što se tiče naše zemlje, na Beogradskom sajmu će od 23. do 26. februara biti održan 44. Međunarodni sajam turizma, zajedno sa 18. Međunarodnim sajmom hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-Oprema.

Zemlja partner Sajma turizma ove godine je Kina, pa je kao poseban događaj na Sajmu planiran i B2B susret sa predstavnicima kineske privrede u koordinaciji sa Privrednom komorom Srbije.

Posetioce sajma i ove godine u halama 1, 1A i 4 Beogradskog sajma očekuje veliki broj popularnih svetskih destinacija sa sve raznovrsnijom turističkom ponudom, autentičnim smeštajnim kapacitetima prilagođenim savremenim turistima.

Tradicionalno, na sajmu će učestvovati najznačajnije turističke agencije, udruženja i organizacije, hoteli, turistički centri, transportne kompanije i međunarodni tur-operatori. Destinacije kontinuirano prisutne na sajmu i omiljene kod domaćih turista biće tu i ove godine: Turska, Grčka, Crna Gora, Tunis, Bugarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kipar, Severna Makedonija… kao i prošlogodišnji učesnici – ostrvske destinacije Maldivi, Sao Tome i Principe.

Premijerno će se ove godine na Sajmu turizma predstaviti Alžir, Burundi, Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija, piše u saopštenju Beogradskog sajma.

  • Anna

    20.2.2023 #1 Author

    Svakako, najinteresantniji i najpozitivniji jeste sajam turizma. I pored krize, sigurna sam da će biti veliki broj posetilaca sajma.

    Odgovori

  • Tina

    20.2.2023 #2 Author

    Ocigledno je da se bez statistike ne moze

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.2.2023 #3 Author

    Jedino Sajam Turizma sto se izdvaja kao nesto zanimljivije…

    Odgovori

  • BRANA19

    21.2.2023 #5 Author

    Sajam turizma je po meni Jos i najzanimljiviji.

    Odgovori

  • TATJANA

    21.2.2023 #6 Author

    Treba posetiti sajam turizma i ugostiteljatva, sigurno će biti odličnih ponuda

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...