rastuće stope su rizik za visoko zadužene zemlje, kao što je Italija

Visoka inflacija zahteva dodatna povećanja kamata u evrozoni

EU

12.2.2023 10:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 18

Visoka inflacija zahteva dodatna povećanja kamata u evrozoni Visoka inflacija zahteva dodatna povećanja kamata u evrozoni
Dalja povećanja kamatnih stopa su apsolutno neophodna u borbi protiv visoke inflacije u evrozoni, ocenio je izvršni direktor Deutsche Bank, Kristijan Seving (Christian Sewing).... Visoka inflacija zahteva dodatna povećanja kamata u evrozoni

Dalja povećanja kamatnih stopa su apsolutno neophodna u borbi protiv visoke inflacije u evrozoni, ocenio je izvršni direktor Deutsche Bank, Kristijan Seving (Christian Sewing).

„Inflatorni rizici i dalje su visoki. Cena energije može lako ponovo porasti, a otvaranje Kine takođe može privremeno podstaći cene“, rekao je Seving za novine Welt am Sonntag.

Evropska centralna banka je početkom februara peti put zaredom povećala kamatne stope u valutnoj zoni 20 članica, a za sastanak 16. marta najavila je dalje povećanje od još 0,5 procentnih poena, prenosi agecija Mina.

Osnovna kamatna stopa u evrozoni sada iznosi tri odsto. Depozitna stopa koju komercijalne banke dobijaju kada polažu novac kod ECB iznosi 2,5 odsto.

Više kamate poskupljuju kredite. To može usporiti potražnju i pomoći ECB da spusti inflaciju na cilj od oko dva odsto.

U januaru se inflacija ponovno smirila, ali su potrošačke cene i dalje bile 8,5 odsto iznad nivoa iz istog meseca prošle godine. Međutim, više kamate na kredite mogu dovesti do odlaganja investicija i slabijeg ekonomskog rasta.

Rastuće stope teret su i za visoko zadužene zemlje evrozone poput Italije.

„Posledice održive visoke inflacije puno su ozbiljnije od viših troškova finansiranja za neke zemlje“, rekao je Seving, koji je i predsednik Udruženja nemačkih banaka.

On je upozorio da ukoliko inflacija ostane visoka, privatna potrošnja može „pre ili kasnije da se sruši”.

„Tu trenutno vidim najveću opasnost za nemačku ekonomiju. Ali optimističan sam da možemo izbeći ovaj scenario“, kazao je Seving.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...