Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje

BankeEkologijaInfrastrukturaPoslovanje

13.3.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 3

Pet značajnih ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje Pet značajnih ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje
Kamate i monetarna politika najvećih centralnih banaka u fokusu su ekonomista i analitičara sredinom ovog meseca. Za četvrtak je zakazana sednica Evropske centralne banke... Pet značajnih ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje

Kamate i monetarna politika najvećih centralnih banaka u fokusu su ekonomista i analitičara sredinom ovog meseca. Za četvrtak je zakazana sednica Evropske centralne banke na kojoj će se odlučivati o daljem povećanju ključnih kamatnih stopa, a već sledeće srede o istoj temi razgovaraće i guverneri američkog Feda. U međuvremenu će biti poznati i najnoviji podaci o američkoj inflaciji koji bi mogli da utiču na tempo rasta kamata. Dve zanimljive konferencije održavaju se ove nedelje u Beogradu i Sarajevu, a tema su – pametni saobraćaj i maloprodaja. Republički zavod za statistiku objaviće podatke o ceni stanova novogradnje u 2022. godini, kao i broj izdatih građevinskih dozvola u januaru, a biće poznati i indeksi potrošačkih cena za februar.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Evropska centralna banka o kamatnim stopama

Posle prošlonedeljne odluke Narodne banke Srbije da poveća referentnu kamatnu stopu za još 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto, u četvrtak se očekuje sastanak Evropske centralne banke sa istim dnevnim redom – dalji pravac monetarne politike. Analitičari očekuju da će ECB povećati ključne kamate za 50 baznih poena, posle najnovijih podataka o inflaciji u evrozoni, ali i najava predsednice Kristin Lagard.

Statistika je pokazala da je rast cena, odnosno osnovna inflacija, u februaru bio viši nego mesec dana ranije, što je donelo dodatnu zabrinutost ekonomistima i bankarima evrozone. Tržišta očekuju da će se za sličan rast kamata ECB opredeliti i na sledećem sastanku 4. maja, pošto ne veruju u brzo vraćanje u planirane granice. Podsetimo, evropski bankari opredelili su se za postepeno povećanje ključnih kamata od jula prošle godine, a glavni cilj je obuzdavanje inflacije koja je posle dužeg vremena znatno premašila zadate koridore.

Podaci o inflaciji u SAD

Izveštaj o zapošljavanju u SAD ublažio je u petak zabrinutost u vezi sa izgledima za povećanje kamatne stope za 50 baznih poena na predstojećem sastanku Feda, ali bi inflacija veća od očekivane mogla ponovo da razbukta strahove među investitorima koji su već na ivici nakon kraha Banke Silicijumske doline (SVB). Ekonomisti očekuju da će februarska inflacija u SAD porasti za 0,4 odsto, nakon povećanja od 0,5 procenata mesec dana ranije, i uz godišnji plus od šest odsto.

Prošle nedelje predsednik Feda Džerom Pauel rekao je da će američka centralna banka verovatno podići stope više nego što se ranije očekivalo ako predstojeći podaci pokažu da ekonomija ostaje pregrejana i nakon skoro godinu dana zaoštravanja monetarne politike, ali je dodao da još nije doneta odluka o predstojećem sastanku u martu. Ostali ekonomski podaci koje treba pratiti u SAD ove sedmice uključuju februarske brojke o maloprodaji, inflaciji proizvodnih cena, stambenim objektima i industrijskoj proizvodnji.

Foto: Freepik.com

Konferencija Smart Mobility 17. marta u Beogradu

Konferencija Smart Mobility okupiće 17. marta u Beogradu najeminentnije govornike iz oblasti pametnog saobraćaja, čiji je deo i ekološki i električni saobraćaj. Kao i ostali delovi pametnih gradova, tako se i pametni saobraćaj zasniva na energetskoj efikasnosti, kao i upotrebi obnovljivih izvora energije, ali i većoj bezbednosti. Za ovu vrstu saobraćaja važi da je krajnji cilj nulta emisija CO2, kao i nulti procenat saobraćajnih nesreća.

Na pitanje kojim putem ćemo ići do pametnog saobraćaja pokušaće da odgovore eksperti i predstavnici ministarstava i lokalne samouprave. Neke od tema biće i – da li ćemo se voziti u automobilima bez vozača, avionima ili dronovima, šta su sve zemlje EU uradile da bi stimulisale kupovinu električnih automobila, kao i koji su načini finansiranja održivog saobraćaja i elektrifikacije.

FMCG Retail Summit u Sarajevu 13. i 14. marta

Deveti FMCG Retail Summit, u organizaciji InStore magazina i pod pokroviteljstvom vodećih trgovačkih lanaca u BiH, okupiće 13. i 14. marta u Sarajevu kompletnu FMCG industriju i prateće delatnosti. I ove godine organizatori najavljuju odličan program, a u fokusu će pre svega biti skener maloprodajnog tržišta, gde će vodeće regionalne i globalne istraživačke agencije prezentovati najnovije podatke i kretanja koja su obeležila proteklu godinu.

Jedan deo programa posvećen je izuzetno aktuelnoj temi sa kojom se susreće ne samo FMCG, nego i sve industrije u Bosni i Hercegovini, a tiče se adekvatnog upravljanja ljudskim resursima i motivisanjem, te zadržavanjem kvalitetnog kadra u kompanijama koje posluju na ovom tržištu. Učesnici će pokušati da daju odgovor na pitanje kako unaprediti poslovni ambijent i biti konkurentan ne samo u okviru regiona, nego i šire.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje podatke o ceni stanova novogradnje u 2022. godini, kao i broj izdatih građevinskih dozvola u januaru. Biće poznati i indeksi potrošačkih cena za februar, što će biti dobar pokazatelj koliko je zaoštravanje monetarne politike NBS doprinelo obuzdavanju inflacije. Spremni su i podaci o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni za januar.

 • Anna

  14.3.2023 #1 Author

  Vrlo napeta sedmica ispred nas.

  Odgovori

 • TATJANA

  15.3.2023 #2 Author

  Sigurno puno toga za ekonomiste i statisticare, za nas ne znače mnogo te analize

  Odgovori

 • Vale

  10.4.2023 #3 Author

  To su svi znacajni dogadjaji koji treba redovno da se prate radi sagledavanja realne situacije u ekonomiji

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...