Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana

BankeBerzaInfrastrukturaPoslovanje

8.5.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 1

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana
Danas i sutra održava se regionalna konferencija Beogradski energetski forum 2023 na kojoj će oko 400 učesnika razgovarati o najvažnijim energetskim izazovima regiona. Centralne... Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana

Danas i sutra održava se regionalna konferencija Beogradski energetski forum 2023 na kojoj će oko 400 učesnika razgovarati o najvažnijim energetskim izazovima regiona. Centralne banke nastaviće i ove nedelje da se bave kamatama, pa tako u četvrtak očekujemo najnovije odluke Narodne banke Srbije i Banke Engleske. Analitičari prognoziraju novo povećanje ključnih kamatnih stopa, ali je još uvek neizvesno kojim tempom. Najsvežiji ekonomski podaci iz Kine pokazaće kako teče oporavak druge najveće svetske ekonomije. Republički zavod za statistiku objaviće indekse potrošačkih cena za april, kao i podatke o građevinskoj delatnosti u prvom kvartalu 2023. godine.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Beogradski energetski forum 8. i 9. maja

Regionalna konferencija Beogradski energetski forum 2023 (BEF 2023) održaće se u hotelu Crowne Plaza 8. i 9. maja, a organizatori najavljuju oko 400 učesnika, uključujući donosioce odluka iz Srbije, Jugoistočne Evrope i Evropske unije. Događaj će okupiti i regulatore, elektroenergetske kompanije, vodeće investitore u sektoru energetike, finansijske institucije, konsultantske kompanije i advokatske kancelarije, proizvođače tehnologija, kompanije za inovativne servise i digitalna rešenja u energetici, akademsku zajednicu i nevladine organizacije.

Učesnici BEF 2023 će razgovarati o najvažnijim energetskim izazovima regiona među kojima su – kako uspešno sprovesti energetsku tranziciju ka niskougljeničnoj ekonomiji u skladu sa principima Zelene agende, kako dekarbonizovati sektor energetike, ali i druge sektore. Na konferenciji će se govoriti i o tome kako obezbediti infrastrukturu, tehnologije i kapital za nove nisko-ugljenične i zelene kapacitete i kroz međusobnu saradnju zemalja regiona, kao i saradnju sa važnim partnerima iz celog sveta obezbediti energetsku sigurnost i bezbednost.

Narodna banka Srbije o referentnoj kamatnoj stopi

Narodna banka Srbije odlučivaće na sednici Izvršnog odbora u četvrtak, 11. maja, o monetarnoj politici u narednom periodu. Ekonomisti očekuju da će referentna kamatna stopa nastaviti da raste, s obzirom na visinu i kretanje inflacije u našoj zemlji, ali bi tempo povećanja mogao da uspori imajući u vidu i najnovije odluke američkih Federalnih rezervi i Evropske centralne banke.

U poslednja četiri meseca referentna kamata je rasla po 25 baznih poena, pa se tako trenutno nalazi na nivou od šest odsto.

Vetrenjače i solarni paneli
Foto: Shutterstock

Banka Engleske nastavlja borbu protiv inflacije

I Banka Engleske će u četvrtak razmatrati novo povećanje kamatnih stopa, najverovatnije za dodatnih 25 baznih poena, dok nastavlja svoju borbu protiv inflacije. Rast cena u Velikoj Britaniji stigao je do 10,1 odsto, što je znatno više nego u evrozoni, a inflaciju podstiču rastući troškovi hrane i manjak radne snage koji je povezan sa Bregzitom.

Kombinacija visoke inflacije i zategnutog tržišta rada navodi analitičare da predviđaju dalje povećanje kamatnih stopa na Ostrvu tokom ove godine, tako da će se pomno pratiti ažurirane projekcije centralne banke za privredni rast i rast cena.

Oporavak kineske ekonomije

Niz ekonomskih podataka iz Kine koji će biti objavljeni ove nedelje pružiće dalji uvid u oporavak druge najveće svetske ekonomije posle pandemije korona virusa. Aprilski trgovinski podaci trebalo bi da budu objavljeni u utorak i očekuje se da će pokazati usporen izvoz nakon rasta u martu. Podaci o inflaciji stižu u četvrtak i analitičari smatraju da će pokazati da pritisci na cene slabe.

Brojke objavljene prošle nedelje pokazale su da je aktivnost u kineskom proizvodnom sektoru neočekivano smanjena u aprilu, što stvara dodatni pritisak na kreatore politike da podstaknu privredu.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda za april, indekse cena ugostiteljskih usluga i indekse potrošačkih cena. Biće poznati i podaci o građevinskoj delatnosti u prvom kvartalu 2023. godine, a u pripremi je i mesečni statistički bilten za februar ove godine.

  • MAJA

    10.5.2023 #1 Author

    Sve je vrlo važno ali nisam bas obožavalac statističkih podataka i analiza

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...