Biznis kalendar

Pet važnih ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje

BankeInovacijeInvesticijeSrbija

5.6.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet važnih ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje Pet važnih ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje
Narodna banka Srbije ove nedelje odlučuje o daljem pravcu monetarne politike, pošto je prošlog meseca odlučila da referentna kamatna stopa ostane nepromenjena posle godinu... Pet važnih ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje

Narodna banka Srbije ove nedelje odlučuje o daljem pravcu monetarne politike, pošto je prošlog meseca odlučila da referentna kamatna stopa ostane nepromenjena posle godinu dana rasta. S obzirom na ocene iznete na predstavljanju izveštaja o inflaciji, očekuje se da će ključna kamata mirovati još neko vreme, mada bi na promenu planova mogle da utiču najnovije globalne ekonomske prognoze koje će u utorak i sredu objaviti Svetska banka i OECD. Za ovu sedmicu zakazano je i nekoliko zanimljivih poslovnih događaja u Beogradu, pa nas tako 6. juna očekuje Forum menadžera u organizaciji Srpske asocijacije menadžera, dok će dan ranije na Kalemegdanu biti održan Sajam zelenih ideja, projekata i inovacija. Republički zavod za statistiku objaviće podatke o poslovanju privrednih društava u prvom kvartalu 2023. godine, kao i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda i ugostiteljskih usluga u prethodnom mesecu.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Narodna banka Srbije u četvrtak o referentnoj kamatnoj stopi

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučivaće na sednici u četvrtak, 8. juna, o monetarnoj politici u narednom periodu. Posle godinu dana podizanja referentne kamatne stope, kontinuirano od aprila 2022. ukupno za 500 baznih poena, na majskom sastanku je odlučeno da ključna kamata ostane nepromenjena, na nivou od šest odsto. Izvršni odbor je tada objasnio da smatra da bi trebalo sagledati pune efekte prethodno sprovedenih monetarnih mera.

Ovakva odluka je bila u skladu sa očekivanjem centralne banke da će inflatorni pritisci u narednim mesecima početi da se smanjuju, ali je istaknuto i da NBS zadržava mogućnost da, ukoliko bude potrebno nastavi pooštravanje monetarnih uslova i u narednom periodu.

Takođe, na predstavljanju redovnog Izveštaja o inflaciji viceguverner je napomenuo da je vrhunac rasta cena iza nas, pa analitičari Narodne banke Srbije u horizontu od 12 meseci vide da referentna kamatna stopa od šest odsto “radi svoj posao”. Zato ekonomisti i analitičari sada procenjuju da bar u narednih nekoliko meseci ne bi trebalo da dođe do novog rasta ključne kamate.

Globalne ekonomske prognoze Svetske banke i OECD-a

Investitori će dobiti najnovije informacije o izgledima globalne ekonomije u utorak, kada Svetska banka bude objavila svoje najnovije projekcije globalnog rasta, a dan kasnije će i OECD izaći sa sopstvenim prognozama.

Prošlog meseca je Svetska banka upozorila na krizu sporog rasta u globalnoj privredi koja bi mogla da potraje u narednoj deceniji zbog previranja u finansijskom sektoru, visoke inflacije, tekućih efekata ruske invazije na Ukrajinu i tri godine pandemije korona virusa. Prethodno je OECD još u martu podigao svoje prognoze globalnog rasta, rekavši da očekuje rast od 2,6 odsto ove godine i 2,9 odsto u 2024, ali je upozorio da je situacija i dalje krhka, a rizici veliki.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Forum menadžera u Beogradu 6. juna

Srpska asocijacija menadžera (SAM) organizovaće 6. juna u Beogradu Forum menadžera, događaj fokusiran na istraživanje najnovijih trendova u poslovanju i rasvetljavanje onoga što predstoji. Osam vizionarskih lidera podeliće svoje uvide, strategije i iskustva, pružajući učesnicima Foruma sveobuhvatno razumevanje dinamičnog pejzaža sutrašnjeg poslovanja.

Govornici će se baviti ključnim temama kao što su obnovljiva energija, e–mobilnost, veštačka inteligencija i mašinsko učenje, globalizacija i međusobno povezana tržišta, održivost i odgovornost za životnu sredinu, fleksibilni poslovni modeli, kao i o budućnost liderstva u sve više međusobno povezanom svetu.

Sajam zelenih ideja, projekata i inovacija na Kalemegdanu

U okviru Evropske zelene nedelje 2023, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i partneri obeležiće u ponedeljak, 5. juna Međunarodni dan zaštite životne sredine Sajmom zelenih ideja, projekata i inovacija. U Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ biće predstavljene najbolje do sada realizovane ideje za zelenu transformaciju srpske privrede i društva. Pored toga, na Savskom šetalištu na Kalemegdanu biće otvorena i foto izložba ovih ideja. Ovaj događaj će okupiti predstavnike poslovnog i bankarskog sektora, relevantnih nacionalnih i međunarodnih institucija, civilnog i akademskog sektora.

U okviru Sajma zelenih ideja, projekata i inovacija biće održane panel diskusije o Zelenoj agendi u kontekstu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, o tome kako podržati primenu inovacija u ovoj oblasti i obezbediti finansijska sredstva neophodna da bi zelena transformacija bila uspešno sprovedena u praksi.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o poslovanju privrednih društava u prvom kvartalu 2023. godine, kao i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda za maj. Biće poznate i cene na malo poljoprivrednih proizvoda, kao i indeksi cena ugostiteljskih usluga u prethodnom mesecu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...