Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana

BankePoslovanjeSrbija

29.5.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 0

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana
Ove nedelje biće poznati najnoviji podaci o inflaciji u evrozoni i kretanju kineske privrede, koji bi mogli da nagoveste odgovore na pitanja o globalnim... Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana

Ove nedelje biće poznati najnoviji podaci o inflaciji u evrozoni i kretanju kineske privrede, koji bi mogli da nagoveste odgovore na pitanja o globalnim ekonomskim rezultatima u prvoj polovini 2023. godine. U Privrednoj komori Srbije se održava konferencija o značaju učenja kroz rad i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana, dok će na Beogradskom sajmu biti održana petnaesta po redu izložba gejming industrije. Republički zavod za statistiku tradicionalno krajem meseca objavljuje indekse industrijske proizvodnje, podatke o prometu robe u trgovini na malo i spoljnotrgovinsku robnu razmenu, a biće poznat i kvartalni bruto domaći proizvod za prvo tromesečje ove godine.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Inflacija u evrozoni

Evrozona će u četvrtak objaviti preliminarne podatke o inflaciji, odnosno rastu potrošačkiһ cena u maju, za koje se očekuje da će pokazati da Evropska centralna banka ima još dug put pred sobom u borbi za obuzdavanje cenovniһ pritisaka. Bazna inflacija trenutno iznosi sedam odsto, dok je osnovna godišnja inflacija 5,4 procenta, što je znatno iznad cilja ECB-a od dva odsto.

Na svom poslednjem sastanku održanom ranije ovog meseca Evropska centralna banka je ponovila da je i dalje u režimu povećanja ključnih kamatnih stopa, rekavši da je potrebno pokriti „više terena“ da bi se ukrotila inflacija.

Podaci od prošlog četvrtka pokazali su da je Nemačka, najveća ekonomija evropskog bloka, ušla u recesiju u prvom kvartalu, pošto je visoka inflacija pogodila potrošačku potrošnju.

Konferencija “Značaj učenja kroz rad i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana” 31. maja u Beogradu

Konferencija regionalnog karaktera !Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana” biće održana 31. maja u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu.

Predsednik PKS i član Upravnog odbora KIF-a Marko Čadež, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju Richard Kohli i  direktor projekta “Znanjem do posla” (E2E) Oliver Streit govoriće o najboljim primerima učenja kroz rad i socijalne inkluzije implementiranim u našoj zemlji, sa osvrtom na značaj regionalnog povezivanja i saradnje u ovom domenu. Stefan Thomas, viši ekspert za razvoj ljudskog kapitala, upoznaće prisutne sa najnovijim trendovima u vezi sa obukama na radnom mestu u regionu Zapadnog Balkana.

Konferencija čiji su organizatori E2E, Komorski investicioni forum Zapadni Balkan 6 (WB6) i Privredna komora Srbije (PKS) biće prilika za razmenu iskustava predstavnika privatnog sektora ZB6 o formalnom i neformalnom učenju kroz rad i socijalnoj inkluziji, sa ciljem da se poveća svest o značaju učenja kroz rad i socijalne inkluzije za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Izvor: Unsplash.com

Kretanje kineske privrede

Kina će u sredu objaviti zvanične podatke o indeksu menadžera nabavke (PMI), a dan kasnije i PMI koji se odnosi na Caixin proizvodnju privatnog sektora. Očekuje se da će kontrakcija u proizvodnom sektoru biti ublažena, dok bi stopa ekspanzije u jačem uslužnom sektoru mogla da uspori.

Ovo bi bilo u skladu sa nedavno objavljenim ekonomskim podacima koji su ukazivali na gubitak zamaһa u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji usled slabljenja tražnje na domaćem i na glavnim izvoznim tržištima zemlje.

Peking je postavio skroman cilj rasta od oko pet odsto za ovu godinu, a ranije tokom maja kineski premijer je obećao više ciljaniһ mera za povećanje domaće i stabilizaciju spoljne tražnje, u nastojanju da promoviše održiv ekonomski oporavak.

Belgrade Future Gaming na Beogradskom sajmu 30. i 31. maja

Poput velikih gaming sajmova koji se održavaju u Las Vegasu ili Londonu, i Beogradski sajam je u svoj repertoar uvrstio predstavljanje industrije igara. Pored upoznavanja sa najsavremenijom ponudom iz ove oblasti, na sajmu se može i kupiti željena oprema, obezbediti softverska podrška i prateći servisi.

Izlagači su vodeće svetske firme, a što se plasmana tiče organizatori računaju na srpsko, ali i šire tržište jugoistočne Evrope – Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju, Albaniju.

Novi statistički podaci

Krajem meseca Republički zavod za statistiku objavljuje indekse industrijske proizvodnje, podatke o prometu robe u trgovini na malo i spoljnotrgovinsku robnu razmenu za april 2023. Takođe, biće poznat i kvartalni bruto domaći proizvod za prvo tromesečje ove godine, kao i podaci o unutrašnjoj trgovini i prometu poljoprivrednih proizvoda na pijacama za prvi kvartal.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...