Biznis kalendar

Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje

InfrastrukturaInovacijePoreziPoslovanje

26.6.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 3

Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje
Kraj ovog meseca nešto je siromašniji ekonomskim događajima, s obzirom na to da je većina aktera već na plažama i zasluženim godišnjim odmorima. Ipak,... Pet ekonomskih informacija za početak nove radne nedelje

Kraj ovog meseca nešto je siromašniji ekonomskim događajima, s obzirom na to da je većina aktera već na plažama i zasluženim godišnjim odmorima. Ipak, izdvojili smo nekoliko značajnih tema kojima ćemo se baviti ove sedmice. Do kraja juna trebalo bi da bude otvorena obilaznica oko Beograda, što će u značajnoj meri smanjiti gužve na auto-putu kroz glavni grad. Biće izabran i prvi srpski superklaster, a od 1. jula stupa na snagu i novi pravilnik o e-fakturama. Neke od najvećih svetskih ekonomija objaviće ove nedelje podatke o inflaciji, zaposlenosti i kretanju privrede, dok ćemo od Republičkog zavoda za statistiku saznati kako se kretala industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska robna razmena, kao i turistički promet u maju.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Završni radovi na obilaznici oko Beograda

U toku su završni radovi na jednom od najvažnijih projekata u Srbiji, Obilaznici oko Beograda – na sektoru 6, na petlji Avala i u tunelu Beli Potok. Kako kažu iz Puteva Srbije, asfaltiraju se tunelske cevi, oprema tunel Beli potok i postavlja rasveta. Oko petlje Avala namešta se sigurnosna ograda, zidovi protiv buke, saobraćajna signalizacija i uređuju zelene površine. Obilaznica je projektovana za brzinu od 120 kilometara na sat, a duga je 47 kilometara.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je 5. juna da će obilaznica oko Beograda biti završena i puštena u saobraćaj tokom ovog meseca, što će značajno rasteretiti centar glavnog grada.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture projekat realizuje u saradnji sa JP Putevi Srbije, kineskom kompanijom Power Construction Corporation of China i azerbejdžanskom kompanijom Azvirt.

Nova pravila za korišćenje e-faktura od 1. jula

Novi Pravilnik o elektronskom fakturisanju, kojim se dodatno razrađuju rešenja poput načina i postupka registrovanja za pristup sistemu elektronskih faktura (SEF), stupa na snagu 1. jula. Od tog datuma postaje obavezno izdavanje e-faktura za koje se primenjuje srpski standard elektronskog fakturisanja koji je usklađen sa Direktivom Evropske unije br. 2014/55/EU od 2014. godine o elektronskom fakturisanju u javnim nabavkama.

Poslednji dan juna je rok za dostavljanje dokumentacije uz redovan godišnji finansijski izveštaj preduzeća, kao i dobrovoljne revizije Agenciji za privredne registre (APR).

Foto: JP Putevi Srbije

Inflacija, privreda, poslovna klima…

Ove nedelje saznaćemo kakav je indeks poslovne klime u junu prema oceni nemačkog Ifo instituta. Najnovije podatke o inflaciji objaviće japanska centralna banka, a biće poznati i podaci o rastu cena u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Australiji, kao i očekivanja potrošača u Evropskoj uniji. U petak bi EU trebalo da objavi najnoviji indeks potrošačkih cena i stopu nezaposlenosti, dok će dan ranije Sjedinjene Američke Države saopštiti podatke o kretanju privrede u prvom kvartalu.

Srbija bira svoj prvi superklaster

Nakon što su u okviru projekta Srbija inovira, koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi ICT Hub, odabrana četiri tehnološka domena sa najvećim razvojnim potencijalom – Visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane, Gejming okruženje i virtuelna realnost, Web 3 i blokčejn tehnologije i Napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji – pilot superklasteri su okupili relevantne aktere i započeli sa radom na razvoju oblasti. Prošlo je godinu dana njihovog rada i sada nas očekuje izbor onog koji će pokazati najveći potencijal i najbolje rezultate.

Pičing sesije, na kojima će predstavnici sva četiri pilot superklastera prezentovati svoj rad stručnom žiriju, biće održane 26. i 27. juna, posle čega će žiri doneti odluku o prvom srpskom superklasteru.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje indeks industrijske proizvodnje i obim spoljnotrgovinske robne razmene za maj, kao i turistički promet u istom mesecu. Saznaćemo i prosečne zarade po zaposlenom u aprilu 2023. godine i indekse prosečnih cena spoljne trgovine tokom prva četiri meseca. Biće objavljeni i podaci o upisanim i diplomiranim studentima u 2022. godini, budžetskim izdvajanjima za nauku i ukupnom prevozu putnika i robe tokom prošle godine.

 • SHALIMAR

  26.6.2023 #1 Author

  Bice zanimljiva ova poslovna nedelja,e-fakture posebno…

  Odgovori

 • MAJA

  27.6.2023 #2 Author

  Ponekad mi statistički podaci bas ukazuju na nešto, a nekad ne vidim svrhu

  Odgovori

 • tamara71

  27.6.2023 #3 Author

  Strasno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...