Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana

BankeInfrastrukturaPoslovanje

3.7.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana
Početak drugog polugodišta obeležen je brigom bankarskih klijenata koji sa nestrpljenjem očekuju obaveštenja o većim ratama kredita, pošto je kraj juna vreme kada se... Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana

Početak drugog polugodišta obeležen je brigom bankarskih klijenata koji sa nestrpljenjem očekuju obaveštenja o većim ratama kredita, pošto je kraj juna vreme kada se gleda vrednost euribora i obračunavaju mesečne obaveze za naredni period. Od 1. jula počelo je da radi zajedničko preduzeće Srbije i Mađarske za trgovinu gasom “Serbhungas”, a od istog dana u Hrvatskoj je, posle moratorijuma, strancima dozvoljeno da kupuju poljoprivredno zemljište. Centralna banka Australije ove nedelje odlučivaće o kamatnim stopama i monetarnoj politici. Republički zavod za statistiku objaviće procenu broja stanovnika Srbije u prošloj godini, kao i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda za domaće tržište i za izvoz.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Veće rate kredita zbog rasta euribora

Kraj juna bio je termin koji su nestrpljivo očekivali svi građani koji imaju dugoročne kredite sa promenljivom kamatnom stopom koja uključuje tromesečni ili šestomesečni euribor. Naime, vrednost ove kamate na dan 30. juna biće korišćena za obračun narednih rata kredita – julske, avgustovske i septembarske za zajmove sa tromesečnim euriborom (3M), odnosno sledećih šest rata za kredite sa šestomesečnim euriborom (6M).

Trenutno je 3M euribor 3,577 odsto, što je pola procenta više u odnosu na prethodni obračunski period 31. marta (3,038 odsto). Šestomesečni euribor je na nivou od 3,9 odsto, što je rast veći od 1,3 procenta u odnosu na kraj prošle godine, kada su poslednji put obračunavane rate ovih kredita (2,693 odsto). Dakle, bankarski klijenti svakako mogu narednih dana očekivati obaveštenja o većim ratama kredita.

Počelo sa radom zajedničko preduzeće Srbije i Mađarske za trgovinu gasom

Zajedničko preduzeće Srbije i Mađarske za trgovinu gasom počelo je sa radom 1. jula, a generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da je cilj zajedničke firme Serbhungas da se proširi trgovina gasom u regionu. On navodi da nije namera samo da mađarska elektroprivreda MVM trguje u Srbiji, već i da se Srbijagas pojavi kao trgovac u regionu.

Serbhungas je već osnovan i registrovan u Agenciji za privredne registre, a reč je o trgovačkom preduzeću. U planu je i eventualno zajedničko ulaganje u izgradnju gasnih centrala u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

rast
Foto: Pixabay / Mediamodifier

Stranci od 1. jula mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj

Građani zemalja članica Evropske unije od 1. jula mogu slobodno da kupuju poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj. Naime, moratorijum, odnosno odluka o produženju prelaznog roka za prodaju zemljišta strancima, trajao je do 30. juna 2023. godine.

Ovaj prelazni rok uveden je kako bi se sprečilo povećanje cena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nakon ulaska u EU, do čega bi moglo da dođe zbog imućnijih kupaca iz razvijenijih zemalja članica u odnosu na domaće poljoprivrednike. Pored toga, tokom moratorijuma su morali da se završe postupci restitucije zemljišta i privatizacije, urediti katastar i pravo svojine.

Daleko veći problem od prodaje malih privatnih površina mogla bi biti prodaja velikih poljoprivrednih preduzeća strancima. Ako im dođu u ruke, mogu uticati na stanje poljoprivrede, zapošljavanje i drugo.

Centralna banka Australije o kamatama

Centralna banka Australije održaće u utorak svoj julski sastanak o monetarnoj politici, a analitičari nisu sigurni u proceni da li bi mogla dodatno da poveća ključnu kamatu koja je trenutno na nivou od 4,1 odsto ili će se odlučiti za pauzu čekajući efekte zaoštravanja iz prethodnih meseci.

RBA je povećala kamatne stope čak za 400 baznih poena u prošloj godini, u pokušaju da ohladi tražnju i obuzda rastuću inflaciju. Podaci o maloprodaji u Australiji objavljeni prošlog četvrtka sugerisali su mogućnost još jednog povećanja kamata, iako je inflacija naglo usporila u maju.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje procenu broja stanovnika Srbije u prošloj godini, kao i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda za domaće tržište i za izvoz. Saznaćemo i kakva je očekivana proizvodnja pojedinih poljoprivrednih kultura, kao i cene na malo poljoprivrednih proizvoda iz prethodnog meseca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...