Biznis kalendar

Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje

BankeBerzaEkologijaInvesticije

10.6.2024 07:01 Autor: Marko Andrejić 4

Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje
Narodna banka Srbije i američka centralna banka Federalne rezerve odlučuju ove nedelje o monetarnoj politici i daljem kretanju kamatnih stopa. Savet stranih investitora i... Pet poslovnih informacija za početak nove radne nedelje

Narodna banka Srbije i američka centralna banka Federalne rezerve odlučuju ove nedelje o monetarnoj politici i daljem kretanju kamatnih stopa. Savet stranih investitora i EBRD organizuju u utorak drugu konferenciju o finansijama u Srbiji u formi dva panela – o digitalnim uslugama i zelenoj agendi. Velika Britanija će objaviti podatke o kretanju privrede i broju radnih mesta. Republički zavod za statistiku objaviće indekse potrošačkih cena za maj, kao i indekse cena ugostiteljskih usluga i cena proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza, a saznaćemo i koliko je građevinskih dozvola izdato u aprilu ove godine.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Narodna banka Srbije o referentnoj kamati

Izvršni odbor Narodne banke Srbije održaće u četvrtak, 13. juna, sastanak o monetarnoj politici, na kojoj će odlučivati o daljem kretanju referentne kamatne stope. Centralna banka nije menjala ključnu kamatu na prethodnih deset sednica, još od jula 2023. godine, i ona trenutno iznosi 6,5 odsto.

Na prethodnoj sednici Izvršni odbor NBS je naglasio da očekuje dalje smanjenje inflacije i njen povratak u granice cilja verovatno već u maju, što je nešto ranije od očekivanja iz srednjoročne projekcije iz februara. Posle prošlonedeljne odluke Evropske centralne banke da krene sa snižavanjem kamata prvi put posle 2019. godine, ekonomisti ocenjuju da je to putokaz i za NBS, ali očekuju da će domaća centralna banka ipak sačekati prve reakcije tržišta i smanjenje referentne kamate odložiti bar do jula.

Američki Fed o kamatnim stopama

Centralna banka SAD Federalne rezerve održaće u utorak i sredu (11-12. jun) svoj redovni sastanak o monetarnoj politici, na kome će odlučivati o daljem kretanju kamatnih stopa. Većina analitičara očekuje da će Fed ostaviti kamate “na čekanju”, pa su zato posmatrači tržišta usredsređeni na procene koliko će smanjenja zvaničnici najaviti do kraja 2024. godine.

Dosadašnje analize i makroekonomske projekcije ukazuju da su najverovatnija dva snižavanja kamatnih stopa od po 25 baznih poena ove godine, za razliku od prognoza u martu kada su se najavljivala tri smanjenja. Podaci o zapošljavanju koji su pokazali da su broj radnih mesta i rast plata ubrzali u maju, iako je porasla i stopa nezaposlenosti u SAD, ukazuju na smanjena očekivanja tržišta o padu kamatnih stopa ove godine, pri čemu se očekuje da će prvo smanjenje doći u septembru.

Nedavni komentari zvaničnika Feda ukazuju na to da neće žuriti sa smanjenjem kamata jer inflacija ostaje uporna, a izgledi za privredni rast i dalje solidni.

Foto: Freepik

Konferencija o finansijskim uslugama

Savet stranih investitora i EBRD organizuju u utorak, 11. juna, drugu konferenciju o finansijama u Srbiji u formi dva panela na kojima učestvuju visoki predstavnici državnog sektora, međunarodnih finansijskih institucija, kao i privatnog sektora.

Na prvom panelu biće reči o razvoju digitalnih usluga i novih digitalnih rešenja koja mogu da unaprede efikasnost, ali i bezbednost u industriji finansijskih usluga. Na drugom panelu govoriće se o realnosti realizacije zelene agende u ovom sektoru, “zelenom finansiranju” i “zelenim obveznicama”, kao i koracima koji su učinjeni i koji tek treba da se dese kako bi se obezbedilo unapređenje okruženja za održivi razvoj i podršku ekološki održivim projektima i inicijativama. Oba panela pružiće poglede iz ugla regulatora, odnosno javnog sektora, međunarodnih finansijskih institucija i privrede.

Konferencija će biti otvorena uvodnim obraćanjima članova Upravnog odbora Saveta stranih investitora – Zorana Petrovića i Matea Kolanđelija, te obraćanjem guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.

Kretanje privrede Velike Britanije

Velika Britanija će u sredu objaviti svoje mesečne podatke o bruto domaćem proizvodu, odnosno kretanju privrede. Ovi podaci će dati naznake o ekonomskom zdravlju zemlje i mogli bi uticati na buduće odluke Banke Engleske o monetarnoj politici. Biće objavljen i izveštaj o broju radnih mesta i kretanju zarada.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće indekse potrošačkih cena za maj, kao i indekse cena ugostiteljskih usluga i cena proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza. Saznaćemo i koliko je građevinskih dozvola izdato u aprilu ove godine i koliki su bili indeksi prometa u industriji, kao i obim građevinskih radova u inostranstvu tokom prošle godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.