Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama

InovacijeManifestacijeNekretninePoslovanjeSrbija

20.5.2024 07:01 Autor: Marko Andrejić 1

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama
Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća održava se ove godine pod sloganom “Inspirišemo razvoj”, od 21. do 24. maja na Beogradskom sajmu. Za ovu... Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća održava se ove godine pod sloganom “Inspirišemo razvoj”, od 21. do 24. maja na Beogradskom sajmu. Za ovu nedelju zakazan je i Balkanski finansijski forum 2024, na kome će govoriti vodeći akademski eksperti i stručnjaci iz regiona, kao i stručni skup o Facility Managementu i najnovijim trendovima na tržištu nekretnina. Zajednica najvećih svetskih umova današnjice “World Minds” okuplja se u četvrtak u beogradskom Narodnom pozorištu. Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje prosečne zarade po zaposlenom za mart 2024. godine, kao i indekse prosečnih cena spoljne trgovine za prvi kvartal.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Međunarodni sajam tehnike od 21. do 24. maja

Ovogodišnji 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća održava se pod sloganom “Inspirišemo razvoj” od 21. do 24. maja na Beogradskom sajmu. Na 15.000 kvadrata u halama i na otvorenom prostoru okupiće se više od 600 domaćih i stranih, direktnih i indirektnih izlagača i drugih učesnika iz tridesetak zemalja sa četiri kontinenta. Posetiocima će biti predstavljeni i grupni ili nacionalni nastupi šest zemalja, a za sajam je prijavljeno oko 100 inovacija različitih vrsta i dometa, od čega se polovina odnosi na domaće kompanije.

Institucionalnu platformu inovacionog segmenta Sajma tehnike čini Vlada Republike Srbije, čijih će pet resornih ministarstava organizovati izložbu inovacija i novih tehnologija pod nazivom “Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve – zakorači u održivu budućnost”.

Zemlja počasni gost izložbe je Kina, sa čak 22 institucije i kompanije koje će predstaviti svoje nove tehnologije i inovacije u oblastima kosmičkih, astronautičkih i radarskih tehnologija, dijagnostičkih i operativnih tehnologija u zdravstvu, farmaceutskih i biotehnologija, automotivnih i saobraćajnih tehnologija, veštačke inteligencije…

Balkanski finansijski forum u Beogradu

U Beogradu se od 22. do 24. maja održava skup finansijskih stručnjaka iz regiona, a u okviru Balkanskog finansijskog foruma 2024. Ovaj događaj čine četiri obrazovno-poslovna skupa koja se održavaju u glavnim gradovima regiona, a tema beogradskog foruma je “Procena vrednosti kapitala i imovine” i organizuje se u saradnji sa Privrednom komorom Beograda, Beogradskom bankarskom akademijom, i uz podršku International Valuation Standard Council-a.

Na forumu će govoriti vodeći akademski eksperti i najznačajniji stručnjaci iz regiona, kao i eminentni gosti iz međunarodnih organizacija. Organizatori ističu cilj da ova manifestacija postavi temelje za dalji razvoj ključne oblasti u regionu, i podstakne saradnju između poslovnog sektora, akademske zajednice i najznačajnijih međunarodnih institucija koje postavljaju standarde u ovoj oblasti.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća / Foto: Biznis.rs

Održivost, tehnologije i Facility Management

Facility Management Biznis Asocijacija Srbije (FMBAS) organizuje u sredu, 22. maja u Beogradu, stručni skup pod nazivom “Održivost, tehnologije i Facility Management: Gde smo danas?” Industrija Facility Managementa u Srbiji raste iz dana u dan u broju tržišnih učesnika, površini održavanih kvadrata i prihoda koje ostvaruju pružaoci ovih usluga. Samim tim, raste i odgovornost industrije da unapređuje standarde poslovanja i prevazilazi izazove u cilju pružanja najkvalitetnijih usluga za široku mrežu korisnika FM usluga.

Kakvi su trendovi i buduća predviđanja na tržištu nekretnina u Srbiji i regionu, kako inovacije i održivost utiču na efikasnost upravljanja objektima, koja su pametna rešenje za efikasnije i bezbedne objekte, glavne su teme konferencijskog programa.

World Minds ponovo u Narodnom pozorištu

U Narodnom pozorištu u Beogradu u četvrtak, 23. maja se održava simpozijum World Minds, na kojem učestvuju neki od najvećih svetskih umova današnjice. Srbija je 2019. godine postala prva zemlja na svetu posle Švajcarske u kojoj se održava ovaj skup.

“World Minds” inače ima tradiciju dugu 17 godina, više od 150 priznatih govornika, preko 1.000 članova i čak 3.141 ideju koja je proizašla iz brojnih konferencija. Ovaj simpozijum danas predstavlja jedinstvenu zajednicu u kojoj neki od najvećih mislilaca i umnih ljudi sveta razmenjuju ideje i sklapaju poslove. Čini je više od 1.000 visokorangiranih pojedinaca, među kojima su nobelovci, državnici, naučnici, profesori univerziteta, ambasadori, pisci, koji su dali značajan doprinos nauci, umetnosti i biznisu. U zajednicu se ulazi isključivo po pozivu, a svaki učesnik mora da ispuni nekoliko bitnih uslova.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku ove nedelje objaviće prosečne zarade po zaposlenom za mart 2024. godine, kao i indekse prosečnih cena spoljne trgovine za prvi kvartal. Saznaćemo i kolike su bile cene na malo poljoprivrednih proizvoda u maju, ali i više informacija o snabdevanju pitkom vodom i seči drveta u 2023.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.