Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja u novoj radnoj nedelji

BankeBolji posaoManifestacijePoslovanjeSrbija

27.5.2024 07:01 Autor: Marko Andrejić 7

Pet značajnih ekonomskih događaja u novoj radnoj nedelji Pet značajnih ekonomskih događaja u novoj radnoj nedelji
Šesta konferencija HR Experience koju organizuje Infostud, mesto okupljanja HR profesionalaca, biće održana u četvrtak u Sava Centru. U petak će biti objavljeni podaci... Pet značajnih ekonomskih događaja u novoj radnoj nedelji

Šesta konferencija HR Experience koju organizuje Infostud, mesto okupljanja HR profesionalaca, biće održana u četvrtak u Sava Centru. U petak će biti objavljeni podaci o kretanju inflacije u evrozoni, koji bi mogli da usmere dalje korake i monetarnu politiku Evropske centralne banke. Sajam gejming industrije održava se na Beogradskom sajmu 28. i 29. maja, a za nedelju su zakazani lokalni izbori u Beogradu i još 66 gradova i opština u Srbiji. Republički zavod za statistiku objaviće indekse prosečnih cena spoljne trgovine, kao i anketu o radnoj snazi za prvi kvartal 2024. godine, a saznaćemo i koliki je bio kvartalni bruto domaći proizvod i turistički promet.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Šesta konferencija “HR Experience” 30. maja u Sava Centru

Šesta po redu „HR Experience“ konferencija koju organizuje Infostud biće održana u četvrtak, 30. maja, u beogradskom Sava Centru. Ovaj događaj, prepoznatljivo mesto okupljanja HR profesionalaca, ponudiće bogat program posvećen najnovijim trendovima i praksama u oblasti ljudskih resursa. Konferenciju će svečano otvoriti Sonja Ćetković, direktorka Infostuda, a među istaknutim govornicima naći će se Beti Pelemiš, Ana Stevanović, Mia Liljeberg, Rajner Petek i Siril Kortleven.

Kroz predavanja i interaktivne sesije učesnici će imati priliku da saznaju više o upravljanju transformacijom, osnaživanju lidera, prilagođavanju veštačkoj inteligenciji i važnosti kreativnosti u poslovnom okruženju. Jedan od ključnih delova programa biće takmičarski segment „Uspešne HR priče“, gde će se predstaviti najbolje prakse iz oblasti ljudskih resursa.

Inflacija u evrozoni

Evropska centralna banka je praktično obećala da će sniziti kamatne stope na svom predstojećem sastanku u junu, ali ostaje da se vidi kojim tempom će se kretati monetarno popuštanje, naročito ako podaci o inflaciji koji će biti objavljeni u petak pokažu da pritisak na cene ostaje promenljiv.

Ekonomisti očekuju da će međugodišnja inflacija evrozone u maju porasti za 2,5 odsto, sa 2,4 procenta u aprilu, dok se bazna inflacija smatra stabilnom na 2,7 odsto. Malo je verovatno da će ovi podaci odvratiti ECB od smanjenja kamata 6. juna, ali neki zvaničnici već osporavaju potrebu za daljim ublažavanjem monetarne politike u narednim mesecima.

novac
Foto: Pexels.com

Sajam gejming industrije u Beogradu

Poput velikih gaming sajmova koji se održavaju u Las Vegasu ili Londonu, i Beogradski sajam je u svoj repertoar uvrstio predstavljanje gaming industrije. Pored upoznavanja sa najsavremenijom ponudom iz ove oblasti, na sajmu će i ove godine moći da se kupiti oprema, obezbedi softverska podrška i prateći servisi.

Izlagači na manifestaciji Belgrade Future Gaming, koja se održava 28. i 29. maja, su vodeće svetske firme, a što se plasmana tiče, organizatori računaju na srpsko, ali i šire tržište jugoistočne Evrope – BiH, Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju, Albaniju.

Lokalni izbori u Srbiji 2. juna

U nedelju, 2. juna održavaju se lokalni izbori u Beogradu i još 66 gradova i opština u Srbiji u kojima nisu održani u decembru 2023. godine. Raspisivanje izbora u preostalim gradovima i opštinama došlo je nakon što su poslanici Skupštine Srbije 23. aprila usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima.

Prethodni lokalni izbori u većini mesta održani su 2020. godine, u specifičnim uslovima tokom pandemije korona virusa, zajedno sa parlamentarnim i pokrajinskim izborima.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće indekse prosečnih cena spoljne trgovine, kao i anketu o radnoj snazi za prvi kvartal 2024. godine. Saznaćemo i koliki je bio kvartalni bruto domaći proizvod, spoljnotrgovinska robna razmena i indeksi industrijske proizvodnje u aprilu, ali i turistički promet i promet robe u trgovini na malo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.