Reagovanje investitora na novo povećanje kamata u SAD

Slabljenje berzanskih indeksa širom sveta

AnalizaBankeBerza

15.12.2022 12:50 Autor: Vladimir Jokanović 0

Slabljenje berzanskih indeksa širom sveta Slabljenje berzanskih indeksa širom sveta
Njujorška berza reagovala je slabljenjem indeksa na odluku Federalnih rezervi u sredu da poveća kamatne stope za dodatnih 0,5 odsto. Podsetimo, Fed je ranije... Slabljenje berzanskih indeksa širom sveta

Njujorška berza reagovala je slabljenjem indeksa na odluku Federalnih rezervi u sredu da poveća kamatne stope za dodatnih 0,5 odsto. Podsetimo, Fed je ranije ove godine četiri puta povećavao visinu kamatne stope za po 0,75 procenata.

Industrijski Dow Jones indeks oslabio je za 0,42 odsto ili za 142,29 poena. S&P 500 pao je za 0,61 procenat na 3.995,32, dok je tehnološki indeks Nasdaq Composite izgubio 0,76 odsto vrednosti i oslabio na 11.170,89 bodova, prenosi CNBC.

Evropska berza takođe je oslabila. Panevropski indeks Stoxx 600 izgubio je 1,2 odsto vrednosti u ranoj trgovini, sa maloprodajnim akcijama koje su pale za dva odsto, nakon što su svi sektori i glavne berze skliznuli u negativnu teritoriju.

Četvrtak je važan dan za centralne banke u Evropi, jer se očekuju odluke o monetarnoj politici Banke Engleske, Evropske centralne banke i Švajcarske nacionalne banke.

U azijsko-pacifičkom regionu uglavnom se manje trgovalo nakon saopštenja Feda o povećanju kamatnih stopa, koje su sada na najvišem nivou u poslednjih 15 godina. Hongkonški indeks Hang Seng oslabio je za 1,4 odsto, dok je Shangai Composite pao za 0,3 procenta. Shenzhen Component ojačao je za 0,3 odsto.

Foto: Wikipedia.org

Japanske akcije završile su u četvrtak na nižem nivou, prateći gubitke na Wall Streetu, jer je porasla zabrinutost oko korporativnih izgleda nakon najave Feda da će nastaviti sa povećanjem kamata. Indeks Nikkei završio je 0,37 odsto niže, dok je Topix oslabio za 0,18 procenata, prenosi Yahoo Finance.

Predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) izjavio je da nedavni znakovi da je inflacija možda dostigla vrhunac nisu bii dovoljni da centralna banka ublaži povećanje kamatnih stopa. „Biće potrebno znatno više dokaza da bismo poverovali da je inflacija na stalnoj silaznoj putanji“, rekao je Pauel. Godišnja inflacija u SAD u novembru iznosila je 7,1 odsto.

Zvaničnici Feda predviđaju povećanje kamatnih stopa do sledeće godine, bez njihovog snižavanja do 2024. godine. Fed planira da povisi kamatne stope na 5,1 odsto, što je takozvana terminalna stopa, za koju se u septembru predviđalo da će rasti do 4,6 odsto. Kamatne stope trenutno su u rasponu od 4,25 do 4,5 procenata.

Analitičari ocenjuju da su investitori koji su se nadali nagoveštajima o zaokretu monetarne politike Feda verovatno bili razočarani, budući da američka centralna banka nije signalizirala o stvarnom zaokretu politike povećanja kamatnih stopa. Najava Feda da će nastaviti sa povećanjem kamata ne podstiče optimizam investitora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.