za sada nije naneta značajna šteta finansijskom sistemu

Monetarna politika Feda uvod u blagu recesiju

AnalizaBankeBerzaInvesticijeIzdvajamoNekretnineSvet

10.12.2022 14:16 Autor: Vladimir Jokanović 16

Monetarna politika Feda uvod u blagu recesiju Monetarna politika Feda uvod u blagu recesiju
Američko tržište akcija oslabilo je ove godine za više od 15 odsto, tržišta obveznica za više od 20 odsto, a tržišta kriptovaluta za više... Monetarna politika Feda uvod u blagu recesiju

Američko tržište akcija oslabilo je ove godine za više od 15 odsto, tržišta obveznica za više od 20 odsto, a tržišta kriptovaluta za više od 50 odsto u odnosu na vrhunac iz 2021. godine. U poslednje vreme došlo je i do pada cena stanova i kuća u Sjedinjenim Američkim Državama. Tekuća godina bila je veoma teška ne samo za američko, nego i za globalna tržišta, a veliki doprinos tome dala je politika Feda i drugih centralnih banaka.

Početkom 2022. godine, centralne banke širom sveta počele su da podižu kamatne stope kako bi usporile inflaciju i smanjile stopu ekonomske ekspanzije. Pooštravanje monetarne i fiskalne politike drastično je smanjilo apetit investitora za rizikom i spekulativnim investicionim strategijama, ocenjuje Nasdaq.

Mnogi investitori odlučili su da prodaju ili da potpuno napuste spekulativne klase imovine. Makroekonomski pritisak uticao je na tradicionalne klase imovine, a posebno na nove klase, uključujući kriptovalute. Tržište kriptovaluta doživelo je ekspanziju u 2021. godini zahvaljujući pre svega rekordno niskim kamatnim stopama i širokoj ponudi novca.

Prema proceni Bloomberga, tržište kriptovaluta koje je u jednom trenutku vredelo 3.000 milijardi dolara smanjilo se za više od dve trećine. Veliki deo spekulativnog viška novca tokom pandemije bio je usmeren na kriptovalute. Srećom za Fed i druge regulatore, povećanje kamatnih stopa nije dovelo do šire destabilizacije finansija.

bitkoin
Foto: Unplash.com

Pokazalo se da su firme dugovale jedne drugima unutar u velikoj meri zatvorenog kruga tržišta kriptovaluta i da nisu bile suštinski integrisane u finansijski sistem. Prema ocenama analitičara tržište kriptovaluta nije pružalo usluge tradicionalnom finansijskom sistemu i stvarnoj ekonomiji. Iako su mnogi unutar tržišta kriptovaluta oštećeni, šteta na drugim mestima je minimalna.

Federalne rezerve postigle su ograničen uspeh u obuzdavanju inflacije, ali je tvrda politika podizanja kamatnih stopa uticala na izduvavanje balona imovine koji su rasli tokom pandemije. Trenutna deflacija u ceni imovine mogla bi da pomogne u postizanju takozvanog mekog sletanja u privredi, odnosno do obaranja inflacije bez finansijskog i ekonomskog loma i guranje u blagu recesiju. A to je upravo ono što Fed priželjkuje.

Žrtve takve politike Feda su kompanije tehnološkog sektora, čije akcije postepeno gube vrednost u poslednjih godinu dana, gubeći stotine milijardi dolara. Tekuća godina bila je loša za kompaniju Apple čije su akcije oslabile za oko 16 odsto, ali ona je prošla bolje od konkurencije. Akcije kompanije Meta izgubile su 66 odsto vrednosti u 2022. godini. Negde između po veličini gubitaka vrednosti akcija su Tesla, Amazon, Netflix i Alphabet (Google).

Uspon i pad akcija na berzi
Foto: Pixabay.com

Postavlja se pitanje o promenama strategije u nekim tehnološkim kompanijama. Meta, na primer, najavljuje prelazak na virtuelnu stvarnost, dok Netflix sada prihvata oglašavanje, nakon godina obećanja da neće imati oglase na svojim platformama. Mnogi tehnološki giganti već su najavili masovna otpuštanja. Recesija bi mogla dodatno da obori potrošnju, što bi bilo posebno loše za Apple i Amazon, procenjuju stručnjaci. Imajući to u vidu, nije nemoguće da je ovo samo početak slabljenja tehnoloških kompanija.

Izrazito niski troškovi pozajmljivanja, zajedno sa porastom potražnje za nekretninama izvan urbanih centara tokom pandemije, podigli su cene nekretnina u SAD. Cene sada padaju pod težinom udvostručenih hipotekarnih stopa u tekućoj godini. Finansijske reforme pokrenute nakon finansijske krize 2008. godine učvrstile su standarde za dobijanje kredita, pa je sada mnogo manji rizik od pucanja tržišta nekretnina.

Mere Feda za sada nisu nanele značajne štete finansijskom sistemu, a to je veliko i prijatno iznenađenje, prokomentarisao je Džeremi Stajn (Jeremy Stein) profesor na Harvardu i bivši guverner Feda.

„To je zapanjujuće. Da ste rekli bilo kome od nas pre godinu dana da ćemo imati seriju povećanja kamatnih stopa za 75 baznih poena, odgovorio bih vam – da li ste ludi? Rekao bih, raznećete finansijski sistem“, naveo je Stajn.

Fed se do sada uzdržavao od upotrebe monetarne politike u cilju izduvavanja balona imovine, smatrajući da su kamatne stope neodgovarajući alat za takvu misiju.

  • VANJA

    10.12.2022 #1 Author

    Niska kamatna stopa je najveci problem!

    Odgovori

  • DANIJELA

    11.12.2022 #4 Author

    Oni su osigurali svoje sisteme na pravi nacin, tako da nema zime za njih.

    Odgovori

  • MAJA

    11.12.2022 #5 Author

    Uzdamo se da FED zna kakvu monetarnu politiku vodi

    Odgovori

  • MARKO7

    11.12.2022 #8 Author

    Pa to samo zbog niske kamatne stope

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.12.2022 #9 Author

    Ako FED ima ovakve prognoze,ajde da im poverujemo…

    Odgovori

    • SNEZANA

      11.12.2022 #10 Author

      Hm..pitanje je da li su ove prognoze tacne

      Odgovori

  • BIJUTI27

    11.12.2022 #11 Author

    Teško da je ovo moguće..

    Odgovori

  • VILENJAK

    11.12.2022 #12 Author

    Neće ovo biti laka godina uopšte!

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    11.12.2022 #13 Author

    Videcemo sta ce se desavati

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    11.12.2022 #14 Author

    Sve se vrti oko podizanja kamatne stope, a nije to glavni
    problem.

    Odgovori

  • Gaga45

    12.12.2022 #15 Author

    Uvek je to bio problem

    Odgovori

  • VOJKAN

    12.12.2022 #16 Author

    To je sve posledica kontrolisanog tržišta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...