Vrednost akcija tehnološkog giganta pala devet odsto

Alphabet izgubio 100 milijardi dolara zbog pogrešne informacije u oglasu za četbota

BerzaHi-tech

9.2.2023 15:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Alphabet izgubio 100 milijardi dolara zbog pogrešne informacije u oglasu za četbota Alphabet izgubio 100 milijardi dolara zbog pogrešne informacije u oglasu za četbota
Alphabet je izgubio 100 milijardi dolara tržišne vrednosti nakon što je njegov novi četbot podelio netačne informacije u promotivnom video-snimku, zbog čega mnogi smatraju... Alphabet izgubio 100 milijardi dolara zbog pogrešne informacije u oglasu za četbota

Alphabet je izgubio 100 milijardi dolara tržišne vrednosti nakon što je njegov novi četbot podelio netačne informacije u promotivnom video-snimku, zbog čega mnogi smatraju da tehnološki gigant gubi tržišnu utakmicu od kompanije Microsoft.

Akcije kompanije Alphabet izgubile su devet odsto vrednosti u toku regularnog berzanskog trgovanja, sa obimom trgovanja skoro tri puta većim od pedesetodnevnog proseka. Na trgovanju po zatvaranju berze su uspele da nadoknade gubitke, pa je vrednost ovih deonica na kraju bila gotovo nepromenjena.

U toku prošle godine akcije tehnološkog giganta izgubile su 40 odsto vrednosti, međutim od početka 2023. godine, izuzimajući nedavni gubitak, beleže rast 15 odsto, piše Reuters.

Početkom ove nedelje pojavio se Google oglas za četbot Bard, u kome se pojavila greška u vezi sa informacijom o tome koji je satelit prvi napravio fotografije planeta izvan Sunčevog sistema.

Nakon što je OpenAI, startap u koji Microsoft ulaže 10 milijardi dolara, u novembru predstavio softver za generisanje razgovora koji je skrenuo pažnju potrošača i postao tačka fokusa u Silicijumskoj dolini, Google se našao u nezgodnoj situaciji.

Vrednost akcija kompanije Microsoft porasla je oko tri odsto i ostala nepromenjena po zatvaranju berze.

Kompanija Alphabet je postavila kratki GIF video koji prikazuje funkcije Bard četbota na društvenoj mreži Twitter, prema kome bi ovaj softver trebalo da pojednostavi komplikovane teme. Umesto toga, četbot je dao netačan odgovor.

U reklami Bardu je postavljeno pitanje: “Koja su nova otkrića teleskopa James Webb (JWST) o kojima bih mogao da pričam svom devetogodišnjaku?”

Bard je dao niz odgovora, uključujući i one koji sugerišu da je JWST napravio prve snimke egzoplaneta, ili planeta van Sunčevog sistema.

Prve snimke egzoplaneta, međutim, napravio je ekstremno veliki teleskop (VLT) Evropske južne opservatorije 2004. godine, potvrđuje NASA.

“Ovim primerom još više se naglašava važnost rigoroznog procesa testiranja, koji planiramo da otpočnemo ove nedelje kroz naš Trusted Tester program”, naveo je portparol kompanije Google.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...