Akcije tehnološkog giganta izgubile tri odsto vrednosti

Google u četvrtom kvartalu zabeležio pad zarade od oglašavanja

PoslovanjeSvet

3.2.2023 09:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Google u četvrtom kvartalu zabeležio pad zarade od oglašavanja Google u četvrtom kvartalu zabeležio pad zarade od oglašavanja
Google je zabeležio prvi pad zarade od oglašavanja od početka pandemije korona virusa, a usporavanje u sektoru online marketinga nastavlja da opterećuje poslovanje tehnološkog... Google u četvrtom kvartalu zabeležio pad zarade od oglašavanja

Google je zabeležio prvi pad zarade od oglašavanja od početka pandemije korona virusa, a usporavanje u sektoru online marketinga nastavlja da opterećuje poslovanje tehnološkog giganta.

Alphabet, krovna kompanija Google-a, prijavila je zaradu od reklama u iznosu od 59 milijardi dolara u četvrtom kvartalu, što predstavlja pad od 3,6 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Ovi rezultati predstavljaju drugi zabeleženi pad od kada je kompanija Google listirana na berzi 2004. godine, piše Wall Street Journal.

Neto dobit kompanije pala je 34 odsto, na 13,6 milijardi dolara, što je ispod očekivanog iznosa 15,3 milijarde dolara, pokazuju podaci koje je prikupila kompanija FactSet.

Tehnološki gigant takođe je u poslednja tri meseca u 2022. generisao 76 milijardi dolara profita of prodaje, što je za jedan odsto niže u odnosu na isti period 2021. I u skladu sa prognozama analitičara, piše The New York Times.

Google je zabeležio nekoliko godina izvanrednog rasta, prvenstveno zbog toga što su korisnici za vreme korona virusa trošili više vremena i novca online, što je podstaklo i rast tržišta oglašivača od kog kompanija zavisi. Ovaj napredak počeo je da se usporava u toku prošle godine, kada su povećanja kamatnih stopa i inflacija primorale oglašivače da smanje troškove.

Vrednost akcija kompanije Alphabeta pala je za tri odsto na trgovanju po zatvaranju berze.

Kako bi smanjilo troškove, rukovodstvo ove kompanije se fokusiralo na radnu snagu. Nakon zapošljavanja 30.000 radnika u prvih devet meseci prošle godine, iz kompanije Alphabet je prošlog meseca saopšteno da će otpustiti 12.000 radnika, odnosno šest odsto zaposlenih.

Takođe, kompanija je u četvrtak saopštila da očekuje da će je otpremnina za otpuštene radnike i povezani troškovi koštati između 1,9 i 2,3 milijarde dolara.

  • MARKO7

    3.2.2023 #1 Author

    Pa januar je i ova situacija i zbog rusa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...