Tehnološki gigant optužen za monopolizaciju

Ministarstvo pravosuđa SAD podiglo novu tužbu protiv kompanije Google

BiznisPoslovanjeSvet

26.1.2023 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ministarstvo pravosuđa SAD podiglo novu tužbu protiv kompanije Google Ministarstvo pravosuđa SAD podiglo novu tužbu protiv kompanije Google
Američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je još jednu tužbu protiv kompanije Google, tvrdeći da tehnološki gigant nastoji da uspostavi monopol na tržištu digitalnog oglašavanja. Ministarstvo... Ministarstvo pravosuđa SAD podiglo novu tužbu protiv kompanije Google

Američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je još jednu tužbu protiv kompanije Google, tvrdeći da tehnološki gigant nastoji da uspostavi monopol na tržištu digitalnog oglašavanja.

Ministarstvo je objavilo da je protiv kompanije podnelo tužbu na sudu u saveznoj državi Virdžiniji zbog „monopolizovanja više proizvoda na području tehnologije digitalnog oglašavanja“, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Google se služi metodama koje su protivzakonite, krši propise o konkurenciji na tržištu i nastoji da ukloni rivalske kompanije koje bi mogle da ugroze dominantnu poziciju na tržištu tehnologija digitalnog oglašavanja, objasnio je državni branilac Merik Garland (Merrick Garland).

Kompanija je kršila propise o konkurentnosti akvizicijom rivalskih firmi, kao i zahtevima izdavaocima stranica za oglašavanje da koriste njene alate, rekli su iz ministarstva.

Zato se u tužbi, između ostalog, nalazi i zahtev da se odeljenje za oglašavanje u kompaniji razdvoji na manje poslovne celine.

Ministarstvo je već pokrenulo jednu tužbu protiv tehnološkog giganta 2020. godine, navodeći da Google nastoji da izgradi monopolističku poziciju na tržištu pretraživanja i oglašavanja na pretraživačima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...