Najslabiji kvartalni rast IT giganta još od 2013. godine

Alphabet će prepoloviti zapošljavanje posle lošijih rezultata zarade od Google oglašavanja

BerzaSvet

26.10.2022 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Alphabet će prepoloviti zapošljavanje posle lošijih rezultata zarade od Google oglašavanja Alphabet će prepoloviti zapošljavanje posle lošijih rezultata zarade od Google oglašavanja
Rast prihoda je usporen na šest odsto, sa čak 41 odsto u odnosu na isti period prethodne godine – to je najzvučniji podatak iz... Alphabet će prepoloviti zapošljavanje posle lošijih rezultata zarade od Google oglašavanja

Rast prihoda je usporen na šest odsto, sa čak 41 odsto u odnosu na isti period prethodne godine – to je najzvučniji podatak iz novog kvartalnog izveštaja poslovanja kompanije Alphabet, koja stoji iza Googlea.

Glavni razlog za toliki pad je činjenica da se kompanija bori sa kontinuiranim smanjenjem potrošnje na online oglašavanje. Osim jednog perioda na početku pandemije, to je najslabiji period rasta još od 2013. godine.

Prihod od YouTube oglasa pao je za oko dva odsto na 7,07 milijardi dolara sa 7,21 milijardu dolara pre godinu dana. Analitičari su očekivali povećanje od oko tri procenta. Alphabet je prijavio ukupan prihod od oglašavanja od 54,48 milijardi dolara tokom kvartala, što je neznatno više u odnosu na prethodnu godinu.

Izveštaj označava zlokoban početak nedelje zarada takozvanih Big Tech kompanija za investitore fokusirane na tržište digitalnih oglasa.

Prošle nedelje, Snap je objavio razočaravajuće rezultate i rekao da nije u mogućnosti da realizuje očekivanja s obzirom na volatilnost potrošnje i zabrinutost za ekonomiju. Vrednost akcija Snapa je pala za čak 28 odsto u petak nakon brojeva. Meta će danas popodne po srednjoevropskom vremenu objaviti svoje rezultate, a analitičari očekuju drugi kvartal zaredom opadanja prihoda.

Akcije Alphabeta su pale ispod 97 dolara nakon zatvaranja Wall Streeta, ali su se do jutros oporavile na otprilike 104,4 dolara po komadu. Akcije Alphabeta su pale za 28 odsto u protekloj godini, što je neznatno ispod proseka Nasdaq indeksa.

Google je u saopštenju prilikom objavljivanja kvartalnih rezultata istakao da je evidentirano smanjenje potrošnje na oglase za pretragu iz oblasti kao što su osiguranje, zajmovi, hipoteka i kriptovalute.

Najviši rukovodioci Alphabeta naveli su izazove sa kojima se kompanija suočava. Izvršni direktor Sundar Pičaj (Pichai) izjavio je da kompanija “izoštrava fokus na jasan skup proizvoda i poslovnih prioriteta“, dok je Rut Porat (Ruth Porat), direktorka finansija, rekla da “radimo na preusmeravanju resursa kako bismo podstakli naše najveće prioritete rasta.”

Naglašeno je kako će kompanija u narednom periodu prepoloviti zapošljavanje, odnosno da se ovi rezultati neće odraziti na aktuelnu radnu snagu već na ranije ciljeve o njihovom povećanju.

  • VERA

    29.10.2022 #1 Author

    Prepolovice zapošlkavanje kako bi opstali u ovim uslovima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...