Zakasnela reakcija na krizu

Google otpušta čak 12.000 ljudi, investitori pozitivno reagovali

BerzaPoslovanjeSvet

20.1.2023 12:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Google otpušta čak 12.000 ljudi, investitori pozitivno reagovali Google otpušta čak 12.000 ljudi, investitori pozitivno reagovali
Kompanija Alphabet saopštila je da će otpustiti oko 12.000 radnih mesta, odnosno više od šest odsto svoje globalne radne snage, postajući najnoviji tehnološki gigant... Google otpušta čak 12.000 ljudi, investitori pozitivno reagovali

Kompanija Alphabet saopštila je da će otpustiti oko 12.000 radnih mesta, odnosno više od šest odsto svoje globalne radne snage, postajući najnoviji tehnološki gigant koji smanjuje broj zaposlenih, nakon godina obilnog rasta i zapošljavanja.

Smanjenje će uticati na radna mesta svuda gde Google ima kancelarije, rekao je izvršni direktor Sundar Pičaj (Sundar Pichai) zaposlenima u imejlu, napisavši da preuzima “punu odgovornost za odluke koje su nas dovele ovde“.

Akcije Alphabeta, matične kuće kompanije Google, su ojačale 1,8 odsto pre otvaranja Wall Streeta jutros, nakon što je saopštenje objavljeno u javnosti. Podsetimo, akcije su pale za oko 30 odsto tokom prošle godine.

Sa otpuštanjima, Google se pridružuje nizu drugih tehnoloških giganata koji su drastično smanjili poslovne operacije usred posrnule globalne ekonomije i rastuće inflacije. Meta Platforms, Twitter i Amazon su svi redom smanjili broj zaposlenih, piše Wall Street Journal.

Google je bio jedan od najotpornijih IT giganata po tom pitanju, ali sada će po svoj prilici otpustiti više ljudi nego što se prvobitno mislilo.

Pičaj je naglasio da će Alphabet isplatiti zaposlenima najmanje 16 nedelja otpremnine i šest meseci zdravstvenih beneficija u SAD, dok će drugi regioni dobijati pakete na osnovu lokalnih zakona i prakse. Na bonuse to neće uticati, rekao je.

U oktobru, kompanija je prijavila zaradu i prihod u trećem kvartalu koji su izneverili očekivanja analitičara. Profit je opao za 27 odsto na 13,9 milijardi dolara u poređenju sa prethodnom godinom.

Smanjenje broja zaposlenih u kompaniji prati pritisak investitora da usvoji agresivniju strategiju za suzbijanje potrošnje.

  • TATJANA

    20.1.2023 #1 Author

    Sve je više ovakvih kompanija koje otpuštaju veliki broj radnika

    Odgovori

    • NINICA

      22.1.2023 #2 Author

      Složila bih se, sve ih je više i više

      Odgovori

  • GOCA BG

    21.1.2023 #3 Author

    U IT sektoru ce u ovoj godini biti otpustanja u svim vecim kompanijama…

    Odgovori

  • ZVE84

    22.1.2023 #4 Author

    Google ima mnogo više radnika nego što bi trebalo, tako da tih 12000 nije ništa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...