U informatičkom sektoru cene u proseku porasle 1,8 odsto

Berzanski indeksi beleže snažan rast

BerzaNovacSvet

14.2.2023 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski indeksi beleže snažan rast Berzanski indeksi beleže snažan rast
Na američkim berzama cene akcija snažno porasle, jer se ulagači nadaju da će izveštaj o potrošačkim cenama u Sjedinjenim Američkim Državama, koji će biti... Berzanski indeksi beleže snažan rast

Na američkim berzama cene akcija snažno porasle, jer se ulagači nadaju da će izveštaj o potrošačkim cenama u Sjedinjenim Američkim Državama, koji će biti objavljen u utorak, pokazati da inflacija i dalje slabi.

Dow Jones indeks je u ponedeljak porastao 1,11 odsto, na 34.246 bodova, dok je S&P 500 zabeležio rast 1,15 odsto, na 4.137 poena, a Nasdaq indeks 1,48 odsto, na 11.891 bod, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

U deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su porasle, a pale su samo u energetskom sektoru.

Najviše su porasle cene u informatičkom sektoru, u proseku 1,8 odsto. Najveći rast su zabeležile akcije kompanije Meta, sa skokom cene oko tri odsto, nakon naslova u medijima priprema novu rundu otpuštanja kako bi smanjila troškove poslovanja.

To je podstaklo celi tehnološki sektor, pa su cene akcija kompanija Apple, Amazon, Nvidia i Microsoft porasle između jedan i tri odsto.

Osim toga, ulagači se nadaju povoljnom izveštaju o inflaciji u SAD.

U anketi koju je sproveo Reuters, analitičari u proseku očekuju da su potrošačke cene u januaru porasle 0,5 odsto na mesečnom nivou. Na godišnjem bi rast cena mogao iznositi 6,2 odsto, dok je u decembru prošle godine iznosio 6,5 odsto.

Ulagači se nadaju da bi inflacija ubuduće mogla slabiti brže nego što se očekuje, što bi navelo i Federalne rezerve (Fed) da uskoro prekinu ciklus povećanja kamata.

Na tržištu novca trenutno se procenjuje da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cene novca, do jula dostići 5,1 odsto.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Oko 69 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izveštaje, ostvarilo je u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju veću dobit nego što se očekivalo.

Međutim, analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija na godišnjem nivou pale oko tri odsto.

Uprkos snažnom skoku indeksa, na tržištu vlada oprez, na šta ukazuje obim trgovanja koji je bio znatno ispod proseka.

Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo oko 9,5 milijardi akcija, dok je prosečni obim u prethodnih 20 dana iznosio 11,9 milijardi.

Na evropskim su berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,83 odsto, na 7.947 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 odsto, na 15.397 poena, a pariski CAC 1,11 odsto, na 7.208 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...