S&P 500 indeks od početka godine veći za 3,7 odsto

Berzanski indeksi beleže treći dan rasta

BerzaNovacSvet

13.1.2023 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski indeksi beleže treći dan rasta Berzanski indeksi beleže treći dan rasta
Američki berzanski indeksi su porasli treći dan zaredom zahvaljujući podatku o usporavanju rasta inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama, što je podstaklo očekivanja ulagača da... Berzanski indeksi beleže treći dan rasta

Američki berzanski indeksi su porasli treći dan zaredom zahvaljujući podatku o usporavanju rasta inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama, što je podstaklo očekivanja ulagača da će naredna povećanja kamatnih stopa biti manje agresivna.

Dow Jones indeks porastao je u četvrtak 216,96 bodova ili 0,64 odsto, na 34.189 bodova. Istovremeno, S&P 500 zabeležio rast 0,34 odsto, na 3.983 boda, a Nasdaq 0,64 odsto, na 11.001 bod. Od početka godine S&P 500 indeks je u plusu 3,7 odsto, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Godišnja stopa inflacije spustila se u decembru na 6,5 odsto, što je najniži nivo od oktobra prošle godine, saopštilo je Ministarstvo rada SAD. Poređenja radi, u novembru je iznosila  7,1 odsto, a u oktobru 7,7 odsto. Najvišu vrednost je dostigla u junu 2022, kada je bila na nivou od 9,1 odsto, što je najviše od novembra 1981. godine.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene u najvećoj svetskoj privredi u decembru su pale 0,1 odsto, prvi put od maja 2020. godine.

„Većina investitora vidi usporavanje inflacije, a to je pozitivan znak, pa očekujem da će zarade biti pristojne“, kazao je menadžer portfolija u kompaniji Hodges Capital Managementu Geri Bredšo (Gary Bradshaw).

Očekuju se i poslovni rezultati velikih američkih banaka, čime će započeti sezona objava poslovnih rezultata za poslednji kvartal prošle godine.

Prema očekivanjima, zarade kompanija u S&P 500 indeksu će u četvrtom kvartalu biti niže u odnosu na godinu ranije, što bi moglo biti prvo tromesečje pada zarada američkih kompanija od 2020. godine, pokazuju podaci kompanije Refinitiv.

Neki stratezi govore da bi usporavanje američke inflacije moglo navesti Federalne rezerve (Fed) da suzbiju povećavanje potrošačkih cena bez značajnijeg ugrožavanja ekonomskog rasta. Čak 91 odsto trgovaca sada smatra da bi Fed u februaru morao podići kamatne stope svega 0,25 procentnih poena, dok je pre objave podatka o inflaciji to očekivalo njih 77 odsto.

Zahvaljujući usporavanju inflacije u SAD i na evropskim berzama indeksi su u četvrtak porasli, pri čemu je panevropski Stoxx600 indeks porastao 0,63 odsto, na 450 bodova, što je najviši nivo od aprila prošle godine.

Istovremeno, frankfurtski DAX indeks je porastao 0,74 odsto, na 15.058 bodova, londonski FTSE indeks 0,89 odsto, na 7.794 boda, a pariski CAC 0,74 odsto, na 6.975 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...