Počela prijava na portalu boljinačin.rs

Besplatna instalacija i korišćenje POS terminala za preduzetnike

InovacijeNovacPreduzetnik

7.3.2022 08:10 Autor: Ljiljana Begović 12

Besplatna instalacija i korišćenje POS terminala za preduzetnike Besplatna instalacija i korišćenje POS terminala za preduzetnike
Kada zaživi POS program, mali trgovci i ostali preduzetnici koji žele da svojim mušterijama omoguće kupovinu putem kartica ili mobilnih telefona moći će besplatno... Besplatna instalacija i korišćenje POS terminala za preduzetnike

Kada zaživi POS program, mali trgovci i ostali preduzetnici koji žele da svojim mušterijama omoguće kupovinu putem kartica ili mobilnih telefona moći će besplatno da dobiju instalaciju i korišćenje POS terminala, uz subvencionisanu trgovačku naknadu, u trajanju do godinu dana.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje pokrenula je sajt boljinacin.rs na kojem je započeo proces pretprijave za POS program putem koga je samo u ovoj godini planirano da se opremi prvih 4.000 prodajnih mesta širom Srbije, uključujući i online prodavnice.

Pored preduzetnika, mikro i malih preduzeća, korisnici programa mogu da budu i institucije javne uprave, a osnovni uslov za sve je da u prethodnih godinu dana nisu prihvatali kartična plaćanja.

„Uvođenje bezgotovinskog plaćanja je najbolji put za male biznise da modernizuju i razviju poslovanje, izađu na nova tržišta, zahvaljujući online prodaji, ali i da zadrže postojeće i privuku nove kupce, koji sve češće plaćaju putem kartice ili mobilnog telefona. Planirano je da Nacionalna inicijativa, tokom tri godine, kroz POS program opremi čak 25.000 prodajnih mesta i imajući u vidu da danas u Srbiji imamo gotovo 115.000 POS terminala, značajno ćemo povećati prihvatnu infrastrukturu“, objašnjava šef Jedinice za odnose s javnošću u NALED-u, Ivan Radak.

Pored naziva radnje, grada, delatnosti i e-mail adrese, privrednici treba u pretprijavi da navedu i da li su obveznici fiskalizacije. Preporučuje se svima koji su u procesu nabavke nove fiskalne kase da iskažu interesovanje i uđu na listu čekanja za POS program, jer će moći će da dobiju dodatnu subvenciju za bezgotovinska plaćanja i da tako, zajedno sa subvencijom države za fiskalizaciju, još lakše i brže dođu do kase i POS terminala.

Foto: JKP Gradske pijace

Kako su ranije za Biznis.rs rekli iz Narodne banke Srbije, glavni razlozi što mali trgovci u Srbiji ne prihvataju kartice najčešće visoki troškovi koje imaju, a koji su pre svega rezultat visokih naknada internacionalnih kartičnih sistema. Prema informacijama kojima raspolaže NBS, te naknade nisu snižene u prethodnom periodu, već naprotiv – uvedene su nove naknade i povećane postojeće.

Prosečna ugovorena trgovačka naknada za prihvatanje kartica na prodajnim mestima (naknada koju trgovac plaća banci prihvatiocu koja mu je omogućila korišćenje POS uređaja) na kraju juna 2018. godine bila je dva odsto, a prema podacima kojima Narodna banka Srbije raspolaže, na kraju trećeg tromesečja 2021. godine ta provizija je iznosila 1,06 odsto.

O razvoju bezgotovinskog društva govoriće se i na 29. Kopaonik biznis forumu, koji u fokus stavlja efikasne načine za sprovođenje agende održivog razvoja. Na panelu “Bolji način za razvoj vašeg biznisa” koji je na programu 7. marta u Centralnoj dvorani učesnici će izneti argumente zašto je razvoj svih vidova bezgotovinskih plaćanja u privatnom i javnom sektoru najbolji put ka smanjenju sive ekonomije i ubrzanju ekonomskog rasta Srbije.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je zajednički projekat Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i kompanija Mastercard i Visa, koji se sprovodi pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija Republike Srbije.

 • MIŠKOVIĆ

  7.3.2022 #1 Author

  naravno da treba besplatno da se postavljaju terminali. državi je u interesu da svi privrednici budu povezani i da redovno plaćaju poreze

  Odgovori

 • STEFAN

  7.3.2022 #2 Author

  Ovo je odlicno, svakako drzavi je u interesu da privrednici plaćaju sve svoje obaveze onako kako i treba da bude

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  7.3.2022 #3 Author

  Uvek plaćam karticom, mnogo je brže i lakše. Papirni novac će za koju godinu u potpunosti nestati.

  Odgovori

  • DANIJELA

   8.3.2022 #4 Author

   U potpunosti se slazem. Placanje karticom je lakse, brze i jednostavnije.

   Odgovori

 • VERA

  7.3.2022 #5 Author

  Naravno da trebaju terminali, skoro su objavili da su u pustinji zeni provukli karticu, slikala se sa kamilom i platila karticom….

  Odgovori

 • MARKO7

  7.3.2022 #6 Author

  Pa realno ja mislim da će im pomoći ovo na neki način..

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.3.2022 #7 Author

  Drzavi ide u prilog da ih besplatno obuci da mogu na vreme sve da placaju…

  Odgovori

 • ZVE84

  7.3.2022 #8 Author

  Besplatno korišćenje, ali 5% na transakcije..

  Odgovori

 • LUKA

  8.3.2022 #9 Author

  Korisna informacija

  Odgovori

 • NATI29

  9.3.2022 #10 Author

  I treba da im olaksaju i pomognu

  Odgovori

 • Radiša Milekic n

  11.8.2022 #11 Author

  Na koji tel. Moze o da se informisemo o nacin i uslovima dobijanja terminala?

  Odgovori

 • Katrin djurasinovic

  16.3.2023 #12 Author

  Fiskalizovani smo.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.