Pad vrednosti akcija u skladu sa aktuelnim trendom slabijeg interesovanja investitora

Birkenstock ostvario slabiji IPO od očekivanog

BerzaInvesticijeNovacSvet

12.10.2023 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Birkenstock ostvario slabiji IPO od očekivanog Birkenstock ostvario slabiji IPO od očekivanog
Nemački brend luskuzne obuće Birkenstock ostvario je inicijalnu javnu ponudu na Wall Streetu ispod prvobitnih očekivanja, što signalizira da investitori ostaju oprezni u pogledu... Birkenstock ostvario slabiji IPO od očekivanog

Nemački brend luskuzne obuće Birkenstock ostvario je inicijalnu javnu ponudu na Wall Streetu ispod prvobitnih očekivanja, što signalizira da investitori ostaju oprezni u pogledu novih listiranja na berzi.

Akcije 250 godina starog nemačkog proizvođača obuće, poznatog pre svega po sandalama, počele su da se trguju za 41 američki dolar, nakon što je njegova IPO procenjena na 46 dolara po komadu.

Nakon prvog dana trgovanja, vrednost akcije je zaključena na 40,20 dolara, što je pad od 12,61 odsto u odnosu na procenu.

Ipak, i po toj zaključnoj ceni akcija, Birkenstock je ostvario tržišnu kapitalizaciju veću od osam milijardi američkih dolara, što je i dalje gotovo dvostruko više od 4,35 milijardi dolara, koliko je privatna investiciona kompanija L Catterton, podržana od strane francuskog milijardera Bernara Arnoa (Bernard Arnault) i njegove imperije luksuzne robe LVMH, platila 2021. godine, piše Reuters.

L Catteron posle javnog listiranja nastavlja da poseduje oko 83 odsto udela u kompaniji. Ali slab učinak Birckenstockovih akcija zapravo nastavlja jedan noviji negativan trend.

Naime, poslednjih nedelja došlo je do nekoliko berzanskih debitovanja visokog profila (Arm Holdings, Instacart, Klaviyo), i svi redom su postigli slabije rezultate i pad vrednosti akcija, što ukazuje na slabu potražnju investitora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...