u prvih šest meseci ove godine

Bruto naplata prihoda crnogorske Poreske uprave iznosila 817,7 miliona evra

NovacRegion

10.7.2024 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bruto naplata prihoda crnogorske Poreske uprave iznosila 817,7 miliona evra Bruto naplata prihoda crnogorske Poreske uprave iznosila 817,7 miliona evra
Poreska uprava Crne Gore (PU) ostvarila je polugodišnju bruto naplatu prihoda u iznosu od 817,7 miliona evra, što je 148 miliona evra ili 22... Bruto naplata prihoda crnogorske Poreske uprave iznosila 817,7 miliona evra

Poreska uprava Crne Gore (PU) ostvarila je polugodišnju bruto naplatu prihoda u iznosu od 817,7 miliona evra, što je 148 miliona evra ili 22 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ostvarena naplata je iznad plana prihoda za ovu godinu za 98 miliona evra, prenosi Mina.

„Dobar trend naplate budžetskih prihoda nastavljen je realizacijom svih planiranih aktivnosti koje se odnose na turističku sezonu u oblasti inspekcijskog nadzora i naplate prihoda, kao i jačanjem proaktivne komunikacije i servisnog pristupa prema poreskim obveznicima“, navodi se u saopštenju.

Iz PU su rekli da je naplata poreza na dodatu vrijednost za period od 1. januara do 30. juna iznosila 202,5 miliona evra, ostvaren je rast od 36,6 miliona evra ili 22 odsto u odnosu na godinu pre, a pet odsto više u odnosu na plan za tekuću godinu.

“Porez na dobit preduzeća naplaćen je u iznosu od 192,1 milion evra što je više za 60 miliona evra ili 45,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a u odnosu na plan za 49 miliona evra ili 34 odsto”, navodi se u saopštenju.

Po osnovu doprinosa naplaćeno je 275,6 miliona evra što je 25,1 milion evra ili deset odsto više od naplate u prošloj godini za isti period, dok je 13,6 miliona evra ili pet odsto više u odnosu na plan budžeta.

“U junu ostvarena naplata bruto poreskih prihoda iznosila je 114,8 miliona evra, što je 9,4 miliona evra ili devet odsto više u odnosu na prošlu godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda za 2,8 miliona evra ili 2,5 odsto”, rekli su iz PU.

Poreska uprava, kako se zaključuje, nastavlja zacrtane aktivnosti u cilju povećanja efikasnosti naplate prihoda te se očekuju još bolji rezultati naplate, posebno u narednim mjesecima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.