Rekordno visok nivo depozita u bankama u Crnoj Gori

CBCG unapredila okvir za rešavanje nekvalitetnih kredita

BankeNovacRegion

29.6.2023 15:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CBCG unapredila okvir za rešavanje nekvalitetnih kredita CBCG unapredila okvir za rešavanje nekvalitetnih kredita
Centralna banka Crne Gore (CBCG) je u prethodnom periodu unapredila okvir za rešavanje nekvalitetnih kredita, što je rezultiralo njihovim smanjenjem na kraju maja na... CBCG unapredila okvir za rešavanje nekvalitetnih kredita

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je u prethodnom periodu unapredila okvir za rešavanje nekvalitetnih kredita, što je rezultiralo njihovim smanjenjem na kraju maja na 5,49 odsto, saopštio je guverner vrhovne monetarne institucije, Radoje Žugić.

Žugić se u četvrtak sastao sa timom Svetske banke (SB), koji je angažovan na pripremi izveštaja o proceni učinka podrške SB Crnoj Gori u okviru garancija zasnovanih na javnim politikama (PBG1 i PBG2) odobrenih 2018. i 2020. godine, piše Mina.

„U cilju pripreme pomenutog izveštaja, na sastanku je bilo reči o aktivnostima koje je CBCG preduzela u pravcu odobravanja ranijih PBG aranžmana, a koje su se prvenstveno odnosile na jačanje otpornosti finansijskog sektora“, navodi se u saopštenju.

Žugić je naglasio da su prethodne dve garancije zasnovane na javnim politikama doprinele stabilnosti finansijskog sistema, te da je najbolji pokazatelj njegovog sadašnjeg kvaliteta činjenica da u pripremi novog razvojnog zajma (DPL) nema ograničenja koja se odnose na finansijski sistem, odnosno poslovanje CBCG.

„Stabilnost bankarskog sektora potvrđena je i visokim koeficijentom adekvatnosti kapitala koji trenutno iznosi 18,94 odsto, kao i rekordno visokim nivoom depozita, kao jednim od dokaza snažnog poverenja u bankarski sistem“, saopštio je Žugić.

Predstavnici SB pohvalili su stabilnost bankarskog sistema i kvalitet saradnje sa CBCG kroz setove tehničke pomoći u oblasti supervizije i platnog prometa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...