Najveći broj korisnika fizička lica

Ukupna vrednost odobrenih kredita u Crnoj Gori porasla za skoro devet odsto

BankeRegion

13.2.2023 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ukupna vrednost odobrenih kredita u Crnoj Gori porasla za skoro devet odsto Ukupna vrednost odobrenih kredita u Crnoj Gori porasla za skoro devet odsto
Ukupna vrednost odobrenih kredita u Crnoj Gori na kraju prošle godine iznosila je 3,66 milijardi evra i u odnosu na 2021. godinu ostvaren je... Ukupna vrednost odobrenih kredita u Crnoj Gori porasla za skoro devet odsto

Ukupna vrednost odobrenih kredita u Crnoj Gori na kraju prošle godine iznosila je 3,66 milijardi evra i u odnosu na 2021. godinu ostvaren je rast kredita od 8,97 odsto ili 301,6 miliona evra, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Iz crnogorske monetarne institucije saopšteno je da su se fizička lica prošle godine najviše zaduživala za potrebe potrošnje (gotovinski nenamenski krediti), kao i za kupovinu stanova, a preduzeća za likvidnost obrtnih sredstava, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

Na kraju prošle godine najznačajniji korisnici kredita su fizička lica (rezidenti i nerezidenti, sa kreditnim karticama i preduzetnici) na koje se odnosi 1,58 milijardi evra, ili 43,37 odsto, i privreda sa 1,26 milijardi evra, ili 34,41 odsto (obuhvata kategorije preduzeća u većinskom privatnom vlasništvu 33,05 odsto i preduzeća u državnom vlasništvu 1,36 odsto), dok krediti Vladi Crne Gore u iznosu od 209 miliona evra učestvuju sa 5,71 odsto u ukupnim.

“U periodu od godinu dana krediti fizičkim licima beleže rast od 132,1 milion evra, ili 9,08 odsto, kao i krediti privredi od 104,2 miliona evra, ili 9,02 odsto, dok je kod kredita vladi registrovan pad od 18,5 miliona evra, ili 8,13 odsto”, rekli su iz CBCG.

Podaci CBCG pokazuju da se u odnosu na ukupan iznos kredita plasiranih fizičkim licima 372 miliona evra odnosi na gotovinske nenamjenske, dok se na stambene odnosi 493 miliona evra.

“Posmatrano po ročnosti bruto kredita i potraživanja na kraju prošle godine u ukupnim odobrenim bruto kreditima i potraživanjima, 73,34 odsto se odnosi na kredite i potraživanja odobrenih preko tri godine, 8,05 odsto su krediti odobreni od jedne do tri godine, 7,72 odsto se odnosi na kredite odobrene od tri meseca do jedne godine, 9,74 odsto predstavljaju sredstva kod banaka, dok se na kredite odobrene do tri mjeseca odnosi 1,15 odsto”, precizirali su predstavnici CBCG.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...