Na novom spisku nalazi se 19.640 kompanija

Porastao broj blokiranih preduzeća u Crnoj Gori

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikSrbija

1.2.2023 17:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Porastao broj blokiranih preduzeća u Crnoj Gori Porastao broj blokiranih preduzeća u Crnoj Gori
Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 86 kompanija više nego na prethodnom. Na... Porastao broj blokiranih preduzeća u Crnoj Gori

Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 86 kompanija više nego na prethodnom.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mesečno, nalazi se 19.640 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3.450 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u, prenosi Mina.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, obaveza CBCG je da objavljuje podatke u vezi sa postupkom prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade.

Iz CBCG su objasnili da se matični brojevi za preduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcionih računa Centralne banke, oni vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) građana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podatke CBCG objavljuje jednom mesečno na internet stranici, prvog radnog dana po isteku meseca, sa presekom stanja na posljednji dan u mesecu, po azbučnom redu naziva preduzeća i preduzetnika.

U periodu od jula 2012, kada je CBCG počela da objavljuje podatke, do 9. januara 2014. godine, podaci su objavljivani u skladu sa tada važećim zakonom o platnom prometu u zemlji i to za kompanije, odnosno preduzetnike kada je blokada računa iznosila više od 10.000 evra u neprekidnom trajanju više od 30 dana.

Imena kompanija se objavljuju na sajtu CBCG, www.cbcg.me, a u cilju obezbeđivanja pune nepristrasnosti objavljuju se po azbučnom redu.

  • GOCA BG

    1.2.2023 #1 Author

    Porazavajuca statistika,ostalo je mali broj firmi koje rade…

    Odgovori

  • BRANA19

    3.2.2023 #2 Author

    Ovo je zaista bezveze…

    Odgovori

  • LEKI

    4.2.2023 #3 Author

    Kod njih je ekonomija u totalnom padu

    Odgovori

  • MALENA

    5.2.2023 #4 Author

    Nazalost sve ih je vise

    Odgovori

  • FRUIT04

    5.2.2023 #5 Author

    Ima ih sve vise, a Ima I onih koji greskom bussu blokiri tj ne svojm krivicom.. Na kraju I oni udju u statistiku

    Odgovori

  • Tina

    11.2.2023 #6 Author

    Koji li je razlog tolikog broja blokiranih racuna

    Odgovori

  • LUKA

    19.2.2023 #7 Author

    Dosta ih je blokirano,ali ima ih i u stecaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...