Poslednji dan roka za plaćanje dugova kineskog investitora

Country Garden ulazi u bankrot

NekretnineNovacSvet

17.10.2023 12:02 Autor: Vladimir Jokanović 1

Country Garden ulazi u bankrot Country Garden ulazi u bankrot
Celokupni inostrani dug kineske kompanije za nekretnine Country Garden smatraće se neispunjenim ukoliko investitor ne izvrši uplatu 15 miliona dolara na ime kamata u... Country Garden ulazi u bankrot

Celokupni inostrani dug kineske kompanije za nekretnine Country Garden smatraće se neispunjenim ukoliko investitor ne izvrši uplatu 15 miliona dolara na ime kamata u utorak, kada ističe grejs period od 30 dana. Neplaćanje ove tranše izazvalo bi lančano neispunjenje obaveza po drugim obveznicama.

Izostanak plaćanja, koji se očekuje nakon što je Country Garden prošle nedelje upozorio na svoju nesposobnost da izmiri obaveze po dugovima u inostranstvu, učinio bi da ovaj kineski investitor ode u bankrot, prenosi Reuters.

Country Garden takođe je propustio druga plaćanja u inostranstvu u proteklih nekoliko nedelja, iako za te isplate još nije istekao grejs period od 30 dana. Jedan vlasnik obveznice kompanije Country Garden koji nije želeo da bude identifikovan rekao je da u utorak u podne nije bilo plaćanja.

Sa skoro 11 milijardi dolara offshore obveznica i šest milijardi dolara offshore zajmova, neizvršenje obaveza Country Gardena predstavljalo bi uvod u jedno od najvećih restruktuiranja korporativnog duga u Kini.

Prema analizi banke JPMorgan Chase, kineski investitori koji drže prodaju oko 40 odsto stanova i kuća ne ispunjavaju svoje obaveze od 2021. godine. Prema podacima kojima barata kompanija CreditSight pod okriljem konsultantske kuće Fitch, kineski investitori nisu isplatili više od 114,6 milijardi dolara od 175 milijardi dolara u obveznicama od 2021. godine.


Budući da je sve više kineskih investitora krenulo ka restruktuiranju duga, očekuje se da će njihovi inostranim kreditorima biti ponuđeni nepovoljniji uslovi usled pogoršanja izgleda za sektor nekretnina u zemlji. Proizvođač štampanih ploča Kingboard Holdings jedna je od prvih poznatijih kompanija koja je preduzela pravne mere protiv Country Gardena zbog duga od 1,6 milijardi dolara.

Kina je poslednjih meseci uvela niz mera podrške za oživljavanje sektora nekretnina, koji čini oko četvrtinu privrede u zemlji. Analitičari su ocenili da mere nisu dovoljne da preokrenu stvari u skorije vreme, ali da će podaci iz industrije koji će biti objavljeni kasnije ove nedelje biti pažljivo praćeni, kako bi se procenili efekti dosadašnjih mera.

  • Vale

    25.10.2023 #1 Author

    Tacno se vidi po zgradama da je u pitanju kineski investitor

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...