Otkazana sednica Odbora, autentična tumačenja zakona se povlače iz procedure

Da li je stavljena tačka na spor građana i banaka?

BankeNovac

5.7.2021 12:10 Autor: Ljiljana Begović 0

Da li je stavljena tačka na spor građana i banaka? Da li je stavljena tačka na spor građana i banaka?
Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo koja je trebalo da bude održana 5. jula je otkazana, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije, koje... Da li je stavljena tačka na spor građana i banaka?

Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo koja je trebalo da bude održana 5. jula je otkazana, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije, koje je dostavljeno našoj redakciji.

Prema pisanjima medija, autentična tumačenja zakona o zaštiti potrošača, korisnicima finansijskih usluga i obligacionim odnosima, u kojima se navodi da su banke smele da naplaćuju obrade kredita i ostale usluge građanima, biće povučene iz procedure.

Udruženje potrošača Efektiva navelo je da Odbor za ustavna i zakonodavna pitanja Skupštine Srbije namerava da usvoji dokumenta koja tumače tri akta u korist banaka, uz objašnjenje da su imale pravo da korisnicima naplaćuju naknadu obrade kredita i ostalih usluga bez obaveze da o visini takse i njenoj svrsishodnosti polemišu sa klijentima. Ovaj stav parlamentaraca je u suprotnosti sa većinom sudskih presuda u kojima su građani uspeli da povrate novac od banaka, a preko 100.000 procesa je i dalje u toku.

Advokatska komora Srbije najoštrije je osudila predlog autentičnih tumačenja označenih odredbi, navodeći da to predstavlja najdirektiniju odbranu bankarskog lobija.

Advokatsku komoru Srbije podržalo je i Udruženje potrošača Efektiva najavljujući protest za današnji dan (5. jul).

“Kroz izmene Zakona o parničnom postupku pokušali su da spreče tužbe, a kad nisu uspeli, probali su na drugi način. Vodi se između 120.000 i 150.000 sporova. Iznosi za koje klijenti tuže banke se razlikuju. Idu od 500 do 50.000 dinara. Da je ovo prošlo, oni koji su dobili novac, verovatno bi morali da ga vrate. Najveći problem je to što banke troškove obrade kredita različito i nazivaju i naplaćuju. Zbog toga što banke nisu mogle da objasne šta predstavlja ta usluga gubile su sporove. Čak je i nekoliko pravosnažnih presuda po žalbama banaka odbjeno od strane Vrhovnog kasacionog suda”, objašnjava Dejan Gavrilović iz udruženja „Efektiva“.

Sa druge strane, Udruženje banaka Srbije objavilo je saopštenje u kome najavljenu sednicu Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo vidi kao stavljanje tačke na višegodišnje sporenje oko opravdanosti bankarskih naknada, a koje je postalo ozbiljna pretnja stabilnosti finansijskog sistema, postignutom nivou makroekonomskog razvoja, a samim tim i standardu i interesima svih građana Srbije.

“Banke u Srbiji od samog početka su na stanovištu da su naknade za troškove obrade kredita i druge usluge u potpunosti u skladu sa zakonom i u tumačenju Narodne skupštine vidimo potvrdu ispravnosti tog stava. Autentičnim tumačenjem poslovanje banaka u Srbiji vraća se u okvire pravne države i sigurnosti investicija, što Srbiju konačno oslobađa pozicije da je jedina zemlja u regionu i šire u kojoj se na sudu rešava pitanje naknada”, navodi se u saopštenju koje je dostavljeno redakciji Biznis.rs

UBS grada
Foto: UBS

U rešavanje ovog pitanja uključio se i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji je rekao da su advokati krivi, jer su ubeđivali građane da tuže banke, a od toga su oni imali koristi.

“Ako kojim slučajem advokati dobiju sporove, banke će pretrpeti štetu od oko 100 miliona evra. To će se neminovno preliti na privredu, na smanjivanje našeg rasta, na gubitak tržišta. To će svakako dovesti do gašenja firmi i gubitka radnih mesta”, rekao je Čadež.

Poslednju reč o ovom sporu će izgleda dati predsednik Aleksandar Vučić, koji je prema pisanjima medija zamolio šefa poslaničke grupe SNS u parlamentu Aleksandra Martinovića da se autentična tumačenja zakona o zaštiti potrošača, korisnicima finansijskih usluga i obligacionim odnosima, povuku iz procedure.

Advokati ipak obustavljaju rad

Udruženja potrošača “Efektiva” odložilo je protest do daljeg, dok je, kako za naš portal kažu iz Advokatske komore Srbije, Upravni odbor ove organizacije doneo odluku o obustavi rada za ponedeljak 5. jul.

Organizuje se jednodnevna obustava rada advokata na celoj teritoriji Srbije zbog predloga Odbora NSRS za ustavna pitanja i zakonodavstvo da se donesu tri autentična tumačenja i to:

  • Odredbe člana 1066. stav 2 Zakona o obligacionim odnosima („Službeni list SRJ“ 29/78, 39/85, 45/89 – USJ, „Službeni list SRJ“ 31/93, „Službeni glasnik RS“ 18/20)
  • Odredbe člana 41. stav 1 i 2 i člana 43. stav 2 i 3 Zakona o zaštiti potrošača („Službeni glasnik RS“ 62/14, 6/16, 44/18)
  • Odredbe člana 17. stav 1 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga („Službeni glasnik RS“ 36/11, 139/14)

“Autentičnim tumačenjima se krše Ustavom RS i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, zajamčena ljudska prava na pravično suđenje, jednaku pravnu zaštitu, a pre svega pravo na pravnu sigurnost građana. Donošenjem predloženih autentičnih tumačenja ponovo bi se aktivirao princip retroaktivnosti, na taj način što bi se stvorili uslovi za ponavljanje svih pravnosnažnih okončanih postupaka, a građani bili dovedeni u situaciju da izgube sporove koje vode ili u kojima su već uspeli u ostvarenju tužbenog zahteva protiv banaka”, navodi se u saopštenju Advokatske komore.

Iz ove organizacija navode da tokom obustave rada advokati neće pristupati na ročišta za glavnu raspravu i glavne pretrese pred sudovima, kao i da neće pristupati pred tužilaštvima u istražnim postupcima i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici.

“Takođe, advokati neće pristupati pred organima uprave, javnim beležnicima i privatnim izvršiteljima i u policiju u pretkrivičnim postupcima, osim u slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom povodom određivanja pritvora”, zaključuje se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...