u toku pregovori za ukidanje carina na ječam i vino

Spor sa Kinom neznatno oštetio australijsku ekonomiju

AnalizaSvetU fokusu

25.7.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Spor sa Kinom neznatno oštetio australijsku ekonomiju Spor sa Kinom neznatno oštetio australijsku ekonomiju
Ekonomija Australije pretrpela je ograničenu štetu od kaznenih trgovinskih akcija Kine, pokazalo je vladino istraživanje, dok Kanbera i Peking pokušavaju da pregovaraju o prekidu... Spor sa Kinom neznatno oštetio australijsku ekonomiju

Ekonomija Australije pretrpela je ograničenu štetu od kaznenih trgovinskih akcija Kine, pokazalo je vladino istraživanje, dok Kanbera i Peking pokušavaju da pregovaraju o prekidu carina na australijski izvoz ječma i vina.

Odnosi između Australije i Kine brzo su se pogoršali 2020. nakon poziva Kanbere na međunarodnu istragu o poreklu virusa Covid-19. Kao odgovor, Peking je uveo trgovinske namete na robu, uključujući ugalj, drvo i morske plodove.

Novi model koji je objavila australska komisija za produktivnost otkrio je da je ukupan uticaj kineskih mera doneo smanjenje bruto domaćeg proizvoda od samo 0,009 odsto, onog trenutka kada su pronađeni novi kupci za sankcionisane proizvode, piše Bloomberg.

Izveštaj komisije pokazao je da je australijski izvoz bio „otporan“ u odnosu na trgovinske akcije, pri čemu su ječam i ugalj posebno brzo pronašli nova tržišta. Međutim, autori su prepoznali da iako je ekonomija možda malo pogođena, pojedinačna preduzeća su „platila visoku cenu“.

Istraživanje je objavljeno u trenutku kada Australija i Kina pokušavaju da poboljšaju diplomatske odnose, dok se bave trgovinskim poremećajima, političkim nesuglasicama i bezbednosnim problemima. Od izbora laburističke vlade levog centra u maju 2022. godine, nastavljeni su ministarski sastanci na visokom nivou između Australije i Kine, dok je premijer Entoni Albaneze (Anthony Albanese) pozvan da poseti Peking.

U aprilu je kineska vlada najavila da će izvršiti reviziju svojih carina na australijski ječam, u zamenu za šta je Kanbera suspendovala svoj slučaj protiv Pekinga u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Međutim, pregled je još uvek u toku i nije bilo javnih saopštenja o sličnim potezima na vino.

Australijska ministarka spoljnih poslova Peni Vong (Penny Wong) takođe je nedavno javno izrazila svoje neodobravanje odluke vlade Hong Konga da kazni sankcioniše prodemokratske aktiviste koji su prebegli  u Australiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...