Podrška za 20 gradova sa najboljim rezultatima

Kina podstiče projekte privatnih investitora

BiznisInfrastrukturaSvet

24.7.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina podstiče projekte privatnih investitora Kina podstiče projekte privatnih investitora
Kineski državni planer je predstavio mere za podsticanje privatnih investicija u infrastrukturu i jačanje finansiranja privatnih projekata. Najnovije saopštenje u ponedeljak dolazi nakon što... Kina podstiče projekte privatnih investitora

Kineski državni planer je predstavio mere za podsticanje privatnih investicija u infrastrukturu i jačanje finansiranja privatnih projekata.

Najnovije saopštenje u ponedeljak dolazi nakon što je Kina prošle nedelje objavila smernice koje imaju za cilj da privatni sektor učini „većim, boljim i jačim“ usred slabog ekonomskog oporavka posle pandemije, piše Reuters.

Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) navela je u saopštenju da želi da privuče više privatnog kapitala da učestvuje u izgradnji velikih projekata. NDRC je saopštio da će lista sektora u rasponu od transporta, vode, čiste energije i napredne proizvodnje do poljoprivrede biti otvorena za privatne investitore, navodi se u saopštenju. Konkretniji detalji o ovome biće dati kasnije, dodaje se.

Tokom proteklih nekoliko nedelja, investitori su se kladili na više stimulativnih mera kako bi podstakli ekonomiju koja je počela brzo da gubi zamah nakon početnog skoka posle pandemije korona virusa. U smernicama objavljenim prošle nedelje, Kina je rekla da će stvoriti “sistem semafora“ kako bi razjasnila oblasti u koje privatni investitori mogu da ulažu.

„Treba u potpunosti prepoznati značaj unapređenja privatnih investicija“ i NDRC će nastojati da održi proporciju privatnih investicija u osnovna sredstva među svim investicijama na „razumnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Privatne investicije u osnovna sredstva smanjene su za 0,2 odsto u prvih šest meseci u odnosu na godinu ranije, za razliku od povećanja investicija državnih subjekata od 8,1 odsto, pokazali su zvanični podaci prošle nedelje, ističući slabo poverenje privatnog sektora.

NDRC se takođe obavezao da će ojačati finansijsku podršku za projekte sa privatnim ulaganjima. NDRC će uspostaviti poseban fond iz budžeta centralne vlade kako bi dao godišnju podršku za 20 gradova sa visokim rastom privatnih investicija i snažnom implementacijom politike, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...