Aktivnosti kineskih banaka na prekomorskom spot tržištu

Prodajom dolara Peking brani kurs juana

BankeSvetVesti

20.7.2023 13:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Prodajom dolara Peking brani kurs juana Prodajom dolara Peking brani kurs juana
Primećeno je da najveće kineske državne banke prodaju dolare i kupuju juane na prekomorskom spot tržištu u ranim azijskim trgovanjima u četvrtak. Prodaja dolara... Prodajom dolara Peking brani kurs juana

Primećeno je da najveće kineske državne banke prodaju dolare i kupuju juane na prekomorskom spot tržištu u ranim azijskim trgovanjima u četvrtak.

Prodaja dolara u državnim bankama trebalo bi da uspori pad juana, navode izvori sa direktnim saznanjima o trgovini, prenosi Reuters. Kineska centralna banka najavila je takođe u četvrtak ublažavanje pravila prekograničnog finansiranja.

Kineski offshore juan ojačao je za više od 0,7 odsto na najviši nivo od 7,1812 za dolar. Na kopnenom tržištu juan je zabeležio sličan rast, ali i dalje je u padu za oko četiri odsto u odnosu na dolar od početka godine, što ga čini jednom od najlošijih azijskih valuta u ovoj godini.

Juan je u junu pao je na najniži nivo u odnosu na dolar u prethodnih sedam meseci, zbog zabrinutosti tržišta usled usporavanja domaćeg rasta i smanjenja izvoza, što je pojačalo pritisak na kinesku valutu, koja trpi i zbog američkih rastućih kamatnih stopa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.