Kineska valuta u prekograničnoj trgovini

Peking promoviše juan kao sigurno utočište za investitore

BankeNovacSvet

3.3.2023 16:57 Autor: Vladimir Jokanović 7

Peking promoviše juan kao sigurno utočište za investitore Peking promoviše juan kao sigurno utočište za investitore
Kineska centralna banka očekuje da će se razlike u kamatnim stopama sa SAD stabilizovati i da će juan privući međunarodne investitore kao imovina, kao... Peking promoviše juan kao sigurno utočište za investitore

Kineska centralna banka očekuje da će se razlike u kamatnim stopama sa SAD stabilizovati i da će juan privući međunarodne investitore kao imovina, kao i valuta za trgovinu, finansiranje i hedžing, rekao je zamenik guvernera Pan Gongšeng.

On je ocenio da će uloga juana kao sigurnog utočišta postati istaknutija uporedo sa oporavkom kineske ekonomije. „Trenutno je procena domaćeg tržišta akcija relativno niska, a razlika u kamatnim stopama između Kine i SAD je stabilna i konvergentna, tako da će imovina u juanima pokazati dobru investicionu vrednost“, rekao je Pan, prenosi South China Morning Post.

Strani investitori počeli su da se povlače iz kineskih akcija i obveznica krajem februara 2022. godine nakon početka rata u Ukrajini. Odlivi fondova su pogoršani jer je juan izgubio 14 odsto vrednosti u odnosu na dolar posle agresivnog povećanja kamatnih stopa Feda u pokušaju da ukroti domaću inflaciju.

Do kraja prošle godine bilans domaće imovine u juanima u posedu inostranih entiteta iznosio je oko 1.400 milijardi dolara ili 9.600 milijardi juana, što je za 120 odsto više nego 2017. godine. Ipak to je manje nego 10.830 milijardi juana koliko su strani investitori posedovali 2021. godine, prema podacima Narodne banke Kine.

Pan nije komentarisao razloge pada imovine stranih investitora u juanima od 2021. do 2022. godine, ističući da postoje „relativno povoljno okruženje i mogućnosti“ za internacionalizaciju juana. Fleksibinost kursa juana značajno je porasla, a preduzeća su spremnija da koriste juan u prekograničnoj trgovini, investicijama i finansiranju kako bi izbegla rizik neusklađenosti valuta.

Juan tek treba da postane međunarodna rezervna valuta, ali kao rezultat zapadnih sankcija Rusija je povećala svoju upotrebu kineske valute za trgovinska poravnanja i plaćanja. Udeo juana u trgovini na berzi u Rusiji takođe je naglo porastao, a Rusija je u oktobru postala četvrti najveći ofšor centar za trgovinu u juanima.

 • SUNCOKRET

  3.3.2023 #1 Author

  Juan je na dobrom putu da jednog dana bude međunarodno sredstvo placanja’

  Odgovori

 • MARA

  5.3.2023 #2 Author

  Znaju kinezi sigurno šta rade…

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.3.2023 #4 Author

  Ne sumnjam u Kineze po bilo kom pitanju…

  Odgovori

 • Coka13

  6.3.2023 #5 Author

  Oni jako dobro znaju šta rade.

  Odgovori

 • TATJANA

  7.3.2023 #6 Author

  Oni znaju put do cilja, polako ali sigurno

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  12.3.2023 #7 Author

  Kod njih su jasne stvari….za sve postoji plan i cilj

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.