Izrada projekta do kraja godine

Određena tačka spajanja Jadransko-jonskog auto-puta sa Crnom Gorom

BiznisInfrastrukturaRegion

15.1.2024 08:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Određena tačka spajanja Jadransko-jonskog auto-puta sa Crnom Gorom Određena tačka spajanja Jadransko-jonskog auto-puta sa Crnom Gorom
Izrada glavnog projekta Jadransko-jonskog auto-puta kroz Bosnu i Hercegovinu trenutno je u toku i planira se da bude završena ove godine. V.d. direktora JP... Određena tačka spajanja Jadransko-jonskog auto-puta sa Crnom Gorom

Izrada glavnog projekta Jadransko-jonskog auto-puta kroz Bosnu i Hercegovinu trenutno je u toku i planira se da bude završena ove godine.

V.d. direktora JP Autoceste FBiH, Denis Lasić izjavio je da se u sklopu glavnog projekta izrađuju elaborati eksproprijacije kako bi se pokrenuo proces gradnje, a saglasnosti i dozvole za izgradnju se istovremeno prikupljaju zajedno s izradom projektne dokumentacije.

Ukupna dužina Jadransko-jonske deonice auto-puta kroz Bosnu i Hercegovinu iznosi 102,6 kilometara.

Trasa auto-puta počinje na međuregionalnom čvoru Počitelj, povezujući koridor Vc sa auto-putem na magistralnom putu M.17.3 Stolac – Neum, dok se završava na granici s Crnom Gorom, na stacionaži 102 + 653, kod mesta Nudo u blizini Grahova, piše B92.

Deonica Stolac – Počitelj, dužine 23,5 km, projektovana je sa po dva kolovoza, svaki s dve saobraćajne trake i jednom zaustavnom. Projektovana širina asfalta iznosi 10,5 metara, a uz prisustvo nekoliko ključnih objekata poput vijadukta, mosta i tunela, auto-put će predstavljati važan korak u saobraćajnoj povezanosti Bosne i Hercegovine s evropskim saobraćajnim sistemom.

Ova inicijativa, deo šireg okvira Jadransko-jonskog saobraćajnog koridora, predstavlja ključni element regionalnog razvoja, jačajući povezanost Bosne i Hercegovine s ostalim evropskim državama i podstičući privredni, turistički i poljoprivredni sektor. Realizacijom ovog projekta, Bosna i Hercegovina postaje deo panevropskog sistema auto-puteva, omogućavajući joj brzu i praktičniju povezanost s raznim tržištima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...