DINARSKA ŠTEDNJA I DALJE ISPLATIVIJA OD DEVIZNE Povećava se dinarizacija finansijskog sistema Srbije

BankeNovacSrbijaVesti

9.6.2020 15:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

DINARSKA ŠTEDNJA I DALJE ISPLATIVIJA OD DEVIZNE Povećava se dinarizacija finansijskog sistema Srbije DINARSKA ŠTEDNJA I DALJE ISPLATIVIJA OD DEVIZNE Povećava se dinarizacija finansijskog sistema Srbije
Tokom ove godine, štednja u dinarima raste dinamičnije od devizne štednje, navodi se u izveštaju o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije centralne banke. I pored... DINARSKA ŠTEDNJA I DALJE ISPLATIVIJA OD DEVIZNE Povećava se dinarizacija finansijskog sistema Srbije

Tokom ove godine, štednja u dinarima raste dinamičnije od devizne štednje, navodi se u izveštaju o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije centralne banke.

I pored globalne ekonomske krize i neizvesnosti izazvane virusom korona, dinarska štednja nastavlja da raste, što ukazuje na to da stanovništvo ima poverenje u stabilnost domaće valute, navodi se u izveštaju.

Većoj isplativosti dinarske od devizne štednje doprinose relativno više kamatne stope na dinarsku štednju nego na štednju u evrima, zatim povoljniji poreski tretman dinarske štednje (kamata na dinarsku štednju se ne oporezuje, dok se kamata na deviznu štednju oporezuje po stopi od 15 odsto), kao i stabilnost – monetarna (niska inflacija i inflaciona očekivanja i relativna stabilnost deviznog kursa) i finansijska.

Primer iz analize pokazuje da ako je štediša oročio 100.000 dinara u martu 2019. godine po kamatnoj stopi od 2,73 odsto, on bi u martu 2020. godine dobio više od 2.000 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio u evrima protivvrednost istog iznosa uz kamatnu stopu od 1,2 odsto.

U izveštaju NBS se ističe da je stepen dinarizacije javnog duga u prvom kvartalu 2020. nastavio da se povećava. Država se u znatnijoj meri oslanjala na tržište dinarskih hartija od vrednosti (HoV), pri čemu je poboljšana ročna struktura portfelja državnih HoV i produžena kriva prinosa na ovom tržištu. Valutna struktura javnog duga Krajem T1 2020, javni dug je iznosio 2.856,3 milijarde dinara, što je za 40,7 mlrd dinara više nego krajem 2019. godine.

Gotovo celokupan iznos povećanja odnosi se na rast dinarske komponente javnog duga (za 40,1 milijarde dinara) po osnovu državnih HoV emitovanih na domaćem tržištu kapitala, dok je njegova devizna komponenta neznatno povećana (za 0,6 milijardi dinara). To je uticalo na povećanje stepena dinarizacije javnog duga za 1,1 procentni poen, na 28,8 odsto krajem prvog kvartala ove godine.

U izveštaju NBS se ističe da je u prvom kvartalu ove godine povećan stepen dinarizacije finansijskog sistema Srbije, posmatrano po kretanju svih razmatranih pokazatelja. Porast dinarizacije plasmana privredi i stanovništvu zabeležen je i po postojećim i po novim poslovima. Povećano je i učešće dinarskih depozita u ukupnim depozitima privrede i stanovništva (i po postojećim i po novim poslovima), čemu i dalje doprinosi rast dinarske štednje.

 • GocaBG

  9.6.2020 #1 Author

  Znaci da sada orocimo dinare,vise se isplati a i evre da pretvorimo u dinare…

  Odgovori

 • Ivan

  9.6.2020 #2 Author

  Malo iznenadjujuce ali ok.

  Odgovori

 • NikolaB

  10.6.2020 #3 Author

  jos kad bi imali sta da stedimo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...