poslovanje u plusu prvi put u 15 godina

Dobit Air Montenegra 2,7 miliona evra

NovacPoslovanjeRegion

27.11.2023 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Dobit Air Montenegra 2,7 miliona evra Dobit Air Montenegra 2,7 miliona evra
Menadžment Air Montenegra prepušta kompaniju sa pozitivnim saldom od devet miliona evra na računima i ostvarenom neto dobiti od 2,7 miliona, saopštio je dosadašnji... Dobit Air Montenegra 2,7 miliona evra

Menadžment Air Montenegra prepušta kompaniju sa pozitivnim saldom od devet miliona evra na računima i ostvarenom neto dobiti od 2,7 miliona, saopštio je dosadašnji predsednika Odbora direktora, Pavle Ljesar.

On je rekao da je Air Montenegro ove godine, sa “svega 125 zaposlenih”, prevezao 450.000 putnika i ostvario pozitivan rezultat od pet miliona, što je prvi pozitivan finansijski ishod zabeležen u crnogorskoj avijaciji u poslednjih 15 godina, prenosi Mina.

Vlada je u četvrtak smenila članove Saveta Agencije za civilno vazduhoplovstvo i Odbora direktora nacionalne avio-kompanije To Montenegro, nakon čega su raspisani konkursi za izbor novih.

Ljesar je naveo da mu je u protekle tri godine, odnosno od osnivanja kompanije, bila čast da bude deo Odbora direktora nacionalnog avioprevoznika. „Bio sam deo osnivanja i uspešnog pokretanja letova nacionalne avio-kompanije u rekordnom roku od samo tri meseca, u periodu pandemije korona virusa i nezapamćene globalne krize”, rekao je Ljesar.

On je saopštio da je avio-kompanija zabeležila istorijske rezultate u odnosu na raspoložive kapacitete i svega dva aviona u posedu.

Ljesar smatra da je uspeh rezultat domaćinskog načina vođenja kompanije, optimalnog modela poslovanja i zajedničkih napora svih operativnih i stručnih timova.

“Kompaniju prepuštamo sa pozitivnim saldom od devet miliona evra na računima i ostvarenom neto dobiti od 2,7 miliona. Sproveli smo i pripreme za sledeću godinu, uključujući obezbeđivanje IATA koda 4O, koji istovremeno predstavlja registracioni kod Crne Gore, kao i izradu investiciono-razvojnog plana do 2028. godine”, kazao je Ljesar.

On je dodao da kompanija ulazi u narednu godinu sa kompletno završenim tenderima za nabavku adekvatnog PSS sistema, definisanim rasporedom letenja i zaključenim ugovorima za hangar Montenegro Airlinesa, kao i ugovorima za dva vazduhoplova za naredno leto, sa uštedom od pola miliona evra u odnosu na ovu godinu.

“Sveobuhvatna obuka kompletnog letačkog i kabinskog osoblja za predstojeći period, kao i postavljanje mnogih drugih osnova i principa poslovanja kompanije, dodatno su unapredili model poslovanja”, kazao je Ljesar.

On je naveo da je otvorena lepeza novih mogućnosti pred Evropskom komisijom i Agencijom za zaštitu konkurencije, omogućavajući da, ukoliko se razvoj u narednim godinama nastavi započetim tempom, uspeh bude zagarantovan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...