Tajni pregovori sa kupcem iz Velike Britanije trajali godinu dana

Telekom Srbija prodaje stratešku opremu u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori

RegionSrbija

27.11.2023 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Telekom Srbija prodaje stratešku opremu u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori Telekom Srbija prodaje stratešku opremu u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori
Telekom Srbija priprema prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i njihove prateće infrastrukture, poput trafo-stanica, solarnih panela i dela zemljišta. Ukupno 1.827 antenskih stubova,... Telekom Srbija prodaje stratešku opremu u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori

Telekom Srbija priprema prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i njihove prateće infrastrukture, poput trafo-stanica, solarnih panela i dela zemljišta.

Ukupno 1.827 antenskih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, a ostali su u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kupiće britanska kompanija Actis GP LLP.

Ova investiciona kompanija trebalo bi da dobije novac od Međunarodne finansijske korporacije (IFC), koja je kreditna institucija Svetske banke. Odluku o ulaganju 75 miliona dolara za kupovinu Telekomove opreme, bord IFC trebalo bi da donese dan nakon izbora u Srbiji, 18. decembra, prenosi Seebiz, pozivajući se na portal BIRN.

Prema navodima portala, prodaja se priprema od kraja prošle godine, daleko od očiju javnosti. Actis je učestvovao u širokom procesu aukcije koju je prodavac pokrenuo u četvrtom kvartalu 2022. godine i posle više rundi izabran je kao najbolji ponuđač u junu ove godine, nakon čega je britanska kompanija stupila u bilateralne pregovore sa Telekomom, navedeno je na internet sajtu IFC-a.

Projekat je nazvan „Tornjevi Zapadnog Balkana“, a osim toga što se ceo proces prodaje strateške Telekomove imovine u Srbiji, BiH i Crnoj Gori događao u tajnosti, cena je takođe ostala tajna za javnost.

Direktor Telekoma Vladimir Lučić naveo je da je reč o velikoj količini novca, koja je „ravna EU transakcijama“. On tvrdi da proces prodaje nije bio tajan, već da se o prodaju antenskih stubova odlučivalo na međunarodnom tenderu.

Planirano je da posle prodaje, Telekom iste antenske stubove iznajmljuje za postavku baznih stanica i da za to plaća Actisu. Telekom Srbija biće i u obavezi da zakupi novoizgrađene stubove u vlasništvu kompanije Actis. Neimenovani izvor iz Telekom navodi da je preduzeće podizalo kredite za izgradnju baznih stanica, kao i da će se otplata kredita za njih nastaviti i posle prodaje stubova.

Telekomove ćerke firme Sky Towers Infrastructure d.o.o, koje su u Srbiji, BiH i Crnoj Gori registrovane za pružanje bežičnih usluga, ključne su za predstojeću prodaju, otkriva BIRN. Sky Towers Infrastructure d.o.o. najpre je osnovana u Beogradu 26. aprila, zatim 3. maja u Podgorici i 16. maja u Banjaluci.

Ta preduzeća su u vlasništvu Telekoma. Osnivanje novih kompanija predviđeno je projektom o prodaji koji se nalazi na sajtu IFC u okviru Grupe Svetske banke.

  • Sasa

    27.11.2023 #1 Author

    To je cena za dobijenaje kredita od MMF-a i SB. Vracacemo taj novac generacijama

    Odgovori

  • SENSEI

    28.11.2023 #2 Author

    Saradnja sa ex yu regionom se nastavlja i ako više nema juge

    Odgovori

  • Gringo

    29.11.2023 #3 Author

    Hoce li ista posle vas ostati… osim dugova????

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...