Zabeležena dobit veća od 13 miliona dinara

Izveštaj APR-a pokazao da je Telekom najuspešnija srpska kompanija

SrbijaVesti

23.10.2023 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Izveštaj APR-a pokazao da je Telekom najuspešnija srpska kompanija Izveštaj APR-a pokazao da je Telekom najuspešnija srpska kompanija
Telekom Srbija je najprofitabilnija domaća kompanija, zaključak je poslednje objavljene analize Agencije za privredne registre. U izveštaju “Sto naj… privrednih društava” za 2022. godinu,... Izveštaj APR-a pokazao da je Telekom najuspešnija srpska kompanija

Telekom Srbija je najprofitabilnija domaća kompanija, zaključak je poslednje objavljene analize Agencije za privredne registre.

U izveštaju “Sto naj… privrednih društava” za 2022. godinu, navodi se da je srpski Telekom ukupno četvrti po ostvarenoj neto dobiti, posle kompanija NIS, Zijin Mining Zijin Copper, koje su u stranom vlasništvu.

“Telekom Srbija A.D. Beograd zabeležio je neto dobit od 13,337 miliona dinara, što je za 1,5 odsto više nego u 2021, kada je ova kompanija bila dve pozicije niže na ovoj listi. Obavljanjem osnovne delatnosti kablovskih telekomunikacija ostvarena je za 19,4 odsto veća poslovna dobit u iznosu od 17,919 miliona dinara, što je glavni faktor u ostvarenom pozitivnom neto rezultatu”, navodi se u izveštaju APR, prenosi B92.

Uz navedeno, Telekom Srbija nalazi se na ubedljivo prvom mestu po uspešnosti kompanija u sektoru informisanje i komunikacije. Ova kompanija ima više nego dvostruko veće prihode od drugoplasiranog, kao i za oko 75 odsto veću dobit.

Daleko iza konkurencije u ovom sektoru nalazi se operater SBB, u vlasništvu United Grupe. Neto dobitak SBB trostruko je manji nego Telekomov, dok su im ostvareni prihodi manji čak četiri puta.

U izveštaju APR navodi se da je Telekom Srbija u 2022. zabeležio odličan rast poslovnih prihoda od 12,2 odsto, dok su poslovni rashodi imali sporiji rast, sa 10,9 odsto.

Telekom Srbija zgrada kompanije
Foto: Wikipedia.org

Poslovni prihodi kompanije uglavnom su zasnovani na prihodima od prodaje proizvoda i usluga, sa godišnjim rastom vrednosti od 11,3 odsto. Istovremeno, finansijski prihodi su uvećani za čak 19,2 odsto na godišnjem nivou, navodi APR.

Telekom Srbija ima poslovnu imovinu vrednu 489,700 miliona dinara i za godinu uvećana je čak za petinu vrednosti, a uvećan je i kapital i iznosi 175,124 miliona dinara.

Telekom Srbija ima ukupno 7.980 zaposlenih radnika, odnosno 680 više u odnosu na prethodnu godinu, i sada se nalazi na ukupno petom mestu među kompanijama sa najvećim brojem zaposlenih u Srbiji, navodi APR u najnovijem godišnjem izveštaju.

Ne manje važno od svega navedenog, poslovni uspesi Telekoma nastavljeni su i ove godine, izjavio je nedavno generalni direktor kompanije Vladimir Lučić.

„Treći poslovni kvartal 2023. bio je odličan, godišnji rezultati će čak biti bolji nego što smo očekivali, a svakako smo očekivali izuzetan rast prihoda. Za poslednjih pet godina samo na nivou Srbije povećali smo prihode za 300 miliona evra, a trend je da ćemo ih povećati i za čitavih 400 miliona. To je ogroman novac. Ljudi će biti prijatno iznenađeni i koliko ćemo imati prihoda i kolika će biti tržišna vrednost Telekoma Srbija u budućnosti“, kazao je Vladimir Lučić.

Takođe, nastavljen je snažan rast celokupne Telekom Srbija Grupe, u okviru koje su i kompanije koje posluju u inostranstvu, a čiji su prihodi prošle godine bili fantastičnih 1,5 milijardi evra.

  • Inquiete

    23.10.2023 #1 Author

    Zato što su iz SBB-a svi prešli u Telekom, kako korisnici, tako i zaposleni. Šta mislite, zašto…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...