od 20. do 22. oktobra

Kompanije iz Srbije na Sajmu poljoprivrede OMEK u Budimpešti

BiznisEUSrbija

20.10.2023 19:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kompanije iz Srbije na Sajmu poljoprivrede OMEK u Budimpešti Kompanije iz Srbije na Sajmu poljoprivrede OMEK u Budimpešti
Kompanije iz Srbije su izlagači proizvodnog programa u okviru Nacionalnog paviljona na Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije OMEK koji je počeo u petak... Kompanije iz Srbije na Sajmu poljoprivrede OMEK u Budimpešti

Kompanije iz Srbije su izlagači proizvodnog programa u okviru Nacionalnog paviljona na Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije OMEK koji je počeo u petak u Budimpešti i traje do 22. oktobra, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Srbija je počasni gost Sajma, a u organizaciji Ministarstva poljoprivrede uz podršku PKS izvoznu ponudu predstavljaju Apis med, Nektar, Vinarija Aleksić, Vinarija 100 žena, Кompanija Stanić, Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica, Savez rakijaša Srbije i UNDA MD.

Nacionalni paviljon Srbije posetili su ministri poljoprivrede Srbije i Mađarske, Jelena Tanasković i Ištvan Nađ.

Mađarska je četvrti izvozni i šesti uvozni partner Srbije, a ministarka je istakla da izvoz poljoprivrednih proizvoda Srbije u Mađarsku „ima trend značajnog rasta“.

Od 2018. godine vrednost tog izvoza je iznosila 150 miliona evra, a 2022. dostigla 345 miliona evra.

„Mađarska je važan partner Srbiji pre svega zbog naših odličnih političko-ekonomskih odnosa, mađarsko tržište je izuzetno veliko, a kupci znaju tačno šta žele“, izjavila je Tanasković.

Ona je kazala da očekuje još više poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije na mađarskom tržištu, i podsetila da su na Sajam iz Srbije došli i proizvođači malina na osnovu dogovora sa ministrom Nađom.

Tanasković je rekla da je Mađarska veliki uvoznik tog voća, ali da do sada nije uvozila maline iz Srbije i najavila da će s Nađom razgovarati o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje i povećanje međusobne trgovine.

Sajam u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, poljoprivredne tehnologije i mehanizacije OMEK ima istoriju od 190 godina.

  • MAXMAD

    21.10.2023 #1 Author

    Poljoprivredna zemlja smo valjda a?

    Odgovori

  • MARA

    22.10.2023 #2 Author

    To ñam je najjači adut

    Odgovori

  • SHALIMAR

    22.10.2023 #3 Author

    Verujem da ce sklopiti dobre poslove sa izlagacima na sajmu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...