skupštinski odbor doneo odluku

Budžet za poljoprivredu sledeće godine 104,7 milijardi dinara

Srbija

16.10.2023 16:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Budžet za poljoprivredu sledeće godine 104,7 milijardi dinara Budžet za poljoprivredu sledeće godine 104,7 milijardi dinara
Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojio je danas predložen budžet od 104,7 milijardi dinara za tu granu privrede u 2024. godini.... Budžet za poljoprivredu sledeće godine 104,7 milijardi dinara

Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojio je danas predložen budžet od 104,7 milijardi dinara za tu granu privrede u 2024. godini.

Predstavnica Ministarstva finansija Marija Filipović rekla je na sednici tog odbora da je budžet za poljoprivredu manji 9,6 milijardi u odnosu na rebalansirani budžet za ovu godinu u koji je, između ostalog, uračunata i isplata dugova poljoprivrednicima po raznim osnovama za 2022. godinu.

Ona je rekla da je predloženim budžetom predviđeno da se obuhvate sva povećanja subvencija i podsticaja koja su dogovorena sa poljoprivrednicima, zatim subvencije za povećanje površina sa 20 na 100 hektara.

Filipović je odbacila tvrdnje pojedinih članova Odbora da postoje dugovi prema poljoprivrednicima i iz 2021. i ranijih godina, ali nije isključila mogućnost da ima pojedinačnih slučajeva da poljoprivrednicima nisu isplaćene subvencije zbog nepotpune dokumentacije.

Navela je da se izmenom Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koja je u skupštinskoj proceduri, uvodi obaveza svih korisnika subvencija koji su ih dobili, a ne obrađuju zemlju, da ta sredstva vrate u budžet sa zakonskom zateznom kamatom.

Dodala je i da će biti izmenjen Pravilnik o registru poljoprivrednih gazdinstava i da će poljoprivrednici koji nezakonito koriste ta sredstva biti stavljeni u „pasivan status“ od pet godina, što znači da ne mogu dobiti subvencije.

Poljoprivrednici koji obrađuju zemljište koje nije u njihovom vlasništvu moći će, kako je rekla, posle izmena Zakona o podsticajima, da konkuriše za subvencije.

Filipović je navela i da se „intezivno radi“ na strategiji razvoja poljoprivrede i rurarnog razvoja za narednih deset godina jer 2025. ističe strategija doneta 2014. godine.

  • ELLA

    17.10.2023 #1 Author

    Budzet premali. Dugovanja Prema seljaku Niko NE resavam. Samo svoje fotelje I visoke plate ukalkulisu u svaki buzet

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...