održana skupština akcionara najveće kompanije u zemlji

EPS: Ostvaren dobar finansijski rezultat, predstoje mnogi izazovi

NovacSrbija

31.5.2024 14:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

EPS: Ostvaren dobar finansijski rezultat, predstoje mnogi izazovi EPS: Ostvaren dobar finansijski rezultat, predstoje mnogi izazovi
Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (A.D. EPS) usvojila je Izveštaj o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja za prvi kvartal 2024. godine, prema kojem je dobit kompanije 28,3... EPS: Ostvaren dobar finansijski rezultat, predstoje mnogi izazovi

Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (A.D. EPS) usvojila je Izveštaj o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja za prvi kvartal 2024. godine, prema kojem je dobit kompanije 28,3 milijarde dinara, što je dvostruko više u odnosu na plan, saopštila je danas ta kompanija.

Dobit je, kako je navedeno, pet odsto viša u odnosu na 2023. godinu.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije i predstavnik osnivača u Skupštini EPS A.D. Dubravka Đedović Handanović istakla je da su u prvom kvartalu „ostvareni stabilni rezultati u proizvodnji energije i uglja, koji su u skladu sa planom, a da je proizvodnja otkrivke bila veća 11 odsto u odnosu na 2023. godinu“.

„Napredak u proizvodnji otkrivke u RB ‘Kolubara’ je devet odsto u odnosu na 2023. Rezerve otkrivenog uglja u ovom delu EPS-a veće su od plana, što je preduslov za veću proizvodnju uglja“, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da su i prihodi na stabilnom nivou, ali da mora dodatno da se ubrza rad na polju investicija, da budu efikasnije i realno planirane.

Neophodno je, kako je rekla, da realizacija investicija bude bolja, jer sada nije na zadovoljavajućem nivou.

EPS je, kako je navedeno u prvom kvartalu zabeležio stabilne prihode, a u trgovini električnom energijom na slobodnom tržištu ostvaren je profit od 44 miliona evra.

U prva tri meseca proizvodnja energije je bila na nivou plana, a u strukturi proizvodnje hidroelektrane sa obnovljivim izvorima energije učestvovale su sa 36,9 odsto, termoelektrane sa 60,6 odsto, a Panonske TE-TO sa 2,5 odsto.

Đedović Handanović je naglasila da je „u narednom periodu pred EPS-om niz izazova, jer sa smanjenjem cene električne energije za privredu slede i manji prihodi, tokom leta je očekivano niži nivo hidrologije, a ne treba zanemariti ni aktuelne remonte koji, takođe, imaju svoje rizike po poslovne rezultate“.

Ona je rekla da je neophodno dodatno smanjiti troškove zbog plana restrukturiranja, što će doprineti povećanju efikasnosti i produktivnosti.

Sednici Skupštine, osim članova Izvršnog odbora, prisustvovali su i članovi Nadzornog odora EPS A.D, navedeno je u saopštenju.

 • Jj992

  31.5.2024 #1 Author

  Dobra vest

  Odgovori

  • JANA

   1.6.2024 #2 Author

   Čim je veća dobit ove godine, znači da su već smanjili troškove. Samo da svi rade po tom principu biće nam svima bolje

   Odgovori

 • Milan

  31.5.2024 #3 Author

  To što će da smanje cenu za privredu je verovatno iznuđeno,da bi strane kompanije što veći profit napravile.Nije sigurno zbog domaćih firmi ,nego stranihs

  Odgovori

 • Ildiko

  31.5.2024 #4 Author

  Valjda ce biti dobro po nas

  Odgovori

 • AJA

  1.6.2024 #5 Author

  Ako je tako, dobra je to vest.

  Odgovori

 • Grocka

  1.6.2024 #6 Author

  Videcemo kako ce to da se odrazi na sve nas

  Odgovori

 • PIKSI

  2.6.2024 #7 Author

  Znacjano su smanjeni troskovi

  Odgovori

 • Brana

  2.6.2024 #8 Author

  Zanimljivo

  Odgovori

 • Faith

  2.6.2024 #9 Author

  Koliko su unistili Eps, tesko da se to moze uskoro vratiti u normalu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.