EPS privodi kraju plan transformacije

Ugovoreno 750 „zelenih megavata“, uskoro nove aukcije za OIE

SrbijaU fokusu

15.5.2024 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ugovoreno 750 „zelenih megavata“, uskoro nove aukcije za OIE Ugovoreno 750 „zelenih megavata“, uskoro nove aukcije za OIE
Izgradnja reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, solarne elektrane od jednog gigavata, kao i solarne elektrane „Petka“ i vetroelektrane „Kostolac“, važni su razvojni projekti Elektroprivrede Srbije (EPS)... Ugovoreno 750 „zelenih megavata“, uskoro nove aukcije za OIE

Izgradnja reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, solarne elektrane od jednog gigavata, kao i solarne elektrane „Petka“ i vetroelektrane „Kostolac“, važni su razvojni projekti Elektroprivrede Srbije (EPS) u vreme energetske tranzicije.

Ove investicije prate i projekti odsumporavanja na termo blokovima, koji će morati da budu na mreži do ispunjenja proizvodnih ciljeva, rekao je David Žarković, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS, na panelu o ubrzanju mape puta elektroprivreda regiona na Beogradskom energetskom forumu.

Kako je saopštio EPS, Žarković je objasnio da se pripremaju revitalizacije preostalih hidroelektrana, dok se sa Elektroprivredom Republike Srpske razvija projekat „Gornja Drina“.

Naglasio da EPS razmatra mogućnosti baterijskih skladišta energije i korišćenja vodonika, te da su za dostizanje nulte emisije do 2050. godine neophodni kapaciteti za balansiranje.

Izvršni direktor za elektroenergetski portfelj je naveo da je Srbija u avgustu prošle godine sprovela uspešne aukcije za obnovljive izvore energije i da se priprema druga runda ovih aukcija.

Na osnovu tih aukcija su potpisani, odnosno u poslednjoj fazi potpisivanja su ugovori za 750 megavata. To će zajedno sa elektranama koje imaju fid-in tarife omogućiti proizvodnju 4,5 teravat-časova električne energije, istakao je Žarković.

On je rekao da EPS privodi kraju plan transformacije koji će obezbediti veći nivo korporativnog upravljanja, uz profesionalizaciju menadžmenta. Na panelu su učestvovali i predstavnici Elektroprivrede Crne Gore, Elektrana Severne Makedonije, francuskog EDF-a i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.