Pitanje finansiranja ukrajinske vojske

EU odobrila korišćenje zamrznutih ruskih sredstava

EUNovac

21.5.2024 17:11 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU odobrila korišćenje zamrznutih ruskih sredstava EU odobrila korišćenje zamrznutih ruskih sredstava
Evropska unija odobrila je korišćenje prihoda od zamrznutih sredstava Centralne banke Rusije za pomoć Ukrajini. Zahvaljujući tome, Kijev će dobiti tri milijarde evra u... EU odobrila korišćenje zamrznutih ruskih sredstava

Evropska unija odobrila je korišćenje prihoda od zamrznutih sredstava Centralne banke Rusije za pomoć Ukrajini. Zahvaljujući tome, Kijev će dobiti tri milijarde evra u 2024. godini, a 90 odsto ove sume biće usmereno na podršku vojsci Ukrajine, saopštio je ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski. Odluku je potvrdio Savet EU, objavom na zvaničnom sajtu.

Očekuje se da će ruska aktiva donositi oko pet milijardi evra profita godišnje, a Ukrajina će dobijati pomoć dva puta godišnje, prenosi Komersant, pozivajući se na Bloomberg. Ukrajini će biti dodeljen čist profit od aktiva, zarađen od 15. februara. Prema izveštaju belgijskog depozitara Euroclear za prvi kvartal, zamrznuti ruski aktivi u iznosu od oko 159 milijardi evra doneli su profit od 557 miliona evra.

Profit, ostvaren pre 15. februara, Euroclear će zadržati za pokrivanje rizika, na primer onih povezanih sa sudskim sporovima u Rusiji. Plan EU takođe uključuje mehanizam koji omogućava depozitaru da zadrži više sredstava ako se ispostavi da nisu dovoljna za rešavanje bilo kakvih iznenadnih rizika.

Nakon ulaska ruskih trupa u Ukrajinu u februaru 2022. godine, Evropska unija i zemlje G7 zamrznule su oko 280 milijardi dolara sredstava Centralne banke Rusije u vidu novčanih sredstava i hartija od vrednosti. Većina tih sredstava nalazi se u belgijskom Euroclearu.

Predstavnički dom SAD usvojio je u aprilu zakon o dodeli pomoći Ukrajini u iznosu od 60,8 milijardi dolara. Dokument takođe omogućava zaplenu zamrznutih ruskih sredstava u SAD i njihovo prosleđivanje Kijevu.

Stalni predstavnici Saveta Evropske unije su se 8. maja dogovorili o mehanizmu korišćenja zamrznutih ruskih sredstava. Međunarodni monetarni fond je upozorio da korišćenje tih sredstava može ugroziti svetski monetarni sistem.

  • SUNCE

    21.5.2024 #1 Author

    Poslusali Fon Der Lajen.Normalno to nije njena ideja,ona samo prenosi naredbe i pravi se pametna.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...