Brisel namerava da sredstva preusmeri za obnovu Ukrajine

EU ima plan za korišćenje zamrznute ruske imovine

EUNovac

4.3.2024 12:29 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU ima plan za korišćenje zamrznute ruske imovine EU ima plan za korišćenje zamrznute ruske imovine
Evropska komisija predstaviće za dve nedelje scenario za korišćenje zamrznutih sredsava iz Rusije za obnovu Ukrajine, navode neimenovani izvori u Briselu. „Rekli smo da... EU ima plan za korišćenje zamrznute ruske imovine

Evropska komisija predstaviće za dve nedelje scenario za korišćenje zamrznutih sredsava iz Rusije za obnovu Ukrajine, navode neimenovani izvori u Briselu.

„Rekli smo da će se neočekivani prihod od ruske imovine iskoristiti za obnovu Ukrajine, jer se prvo moraju poštovati interesi zemlje koju treba obnoviti. Prema tome, takav korak bi imao apsolutnog smisla“, rekao je evropski diplomata za Euractiv.

Krajem prošlog meseca predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) rekla je da je došlo vreme da se razgovara o pitanju profitiranja od zamrznute ruske imovine. Nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine u EU je zamrznuta imovina ruske centralne banke u iznosu od oko 260 milijardi evra, od čega je 191 milijarda evra zamrnuta kod depozitara Euroclear.

Na kraju 2023. godine ostvaren je prihod od oko 4,4 milijarde evra od zamrznutih ruskih sredstava, ili oko 80 procenata prihoda od kamate koje je Euroclear zabeležio u prošloj godini.

Euroclear je akumulirao vanredne prihode zbog sankcija, jer nije bio u mogućnosti da isplati sredstva ruskoj centralnoj banci i drugim sankcionisanim klijentima, kroz isplate kupona i otkupe.

  • SHALIMAR

    5.3.2024 #1 Author

    Kako su oni pametni…sve znaju šta će sa tuđom imovinom..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...