Evropa nema više kapacitet za proširenje

EU ostaje najveći investitor u regionu, ali pridruživanje se ne pominje

BiznisInfrastrukturaNovac

5.10.2021 16:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU ostaje najveći investitor u regionu, ali pridruživanje se ne pominje EU ostaje najveći investitor u regionu, ali pridruživanje se ne pominje
Lideri Evropske unije spremni su da potvrde svoju posvećenost daljem proširenju uoči samita zemalja Zapadnog Balkana u sredu 6. oktobra, nudeći regionu mnogo širu... EU ostaje najveći investitor u regionu, ali pridruživanje se ne pominje

Lideri Evropske unije spremni su da potvrde svoju posvećenost daljem proširenju uoči samita zemalja Zapadnog Balkana u sredu 6. oktobra, nudeći regionu mnogo širu saradnju, ali prema nacrtu deklaracije samita, ne utvrđuju više vremenski okvir.

Medijski izveštaji od prošle nedelje sugerišu da zemlje članice EU ne mogu da se slože da garantuju proširenje na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo*, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju, prenosi Euractiv, pozivajući se na uvid u dokument.

Nakon nedelja neslaganja oko formulacije deklaracije samita, čini se da su pregovori uoči zasedanja u Sloveniji dali rezultate, a u najnovijem nacrtu dokumenta navedeno je da EU „ponovo potvrđuje svoju posvećenost procesu proširenja“. Takođe se ističe važnost održanja i produbljenja kapaciteta EU za integraciju novih članica.

Dokument sadrži detalje o široj ekonomskoj, transportnoj, zdravstvenoj i bezbednosnoj saradnji, bez pominjanja reči „pristupanje“ ili nuđenja bilo kakvog vremenskog okvira. Prema objašnjenju neimenovanog zvaničnika EU, deklaracija je pokušaj da se uravnoteže ambicija proširenja i kapacitet EU da osigura svoj razvoj.

Rukuju se ispred zgrade EK
Foto: Pixabay.com

Francuska i Holandija dugo su bile na čelu onih zemalja koje su oprezne u pogledu daljeg proširenja EU. S obzirom na to da su u Francuskoj iduće godine predsednički izbori, mali su izgledi da će biti promena po ovom osetljivom političkom pitanju. Ipak, nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) pozvao je na početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, kako bi se poslala „jasna poruka da je pridruživanje Zapadnog Balkana ostvariv cilj“.

Slovenija, trenutno predsedavajuća Savetu EU, kao domaćin samita nastojala je da uključi obavezu prijema balkanskih država do 2030. godine, ali taj predlog nije podržan i nije ušao u nacrt dokumenta. Neimenovani zvaničnici EU ocenili su da taj vremenski okvir ne bi bio realan.

Samit će podržati Ekonomski i investicioni plan (EIP) od 30 milijardi evra koji je Evropska komisija ranije stavila na sto, a koji će prvenstveno biti usmeren na izgradnju nove infrastrukture u regionu radi podsticanja ekonomskog razvoja. U dokumentu se takođe konstatuje prisustvo trećih zemalja u regionu, kao što su Kina, Rusija i Turska, kao i zalivske zemlje. Ističe se međutim, da je EU daleko najbliži partner u regionu, glavni investitor i donator.

Reporteri bez granica pozvali su lidere EU da sloboda medija bude tema na samitu, jer je to jedan od uslova u pregovorima o pristupanju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...