Revidirani podaci američke centralne banke

Fed zabeležio rekordan gubitak u prošloj godini

BankeNovacSvet

27.3.2024 10:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Fed zabeležio rekordan gubitak u prošloj godini Fed zabeležio rekordan gubitak u prošloj godini
Federalne rezerve saopštile su da su zvanično zabeležile neto negativnu dobit (gubitak) od 114,3 milijarde dolara u prošloj godini, što je rekordan gubitak u... Fed zabeležio rekordan gubitak u prošloj godini

Federalne rezerve saopštile su da su zvanično zabeležile neto negativnu dobit (gubitak) od 114,3 milijarde dolara u prošloj godini, što je rekordan gubitak u vezi sa troškovima za upravljanje kratkoročnim ciljnjim kamatnim stopama američke centralne banke.

Prošlogodišnji gubitak prati 58,8 milijardi dolara neto prihoda u 2022. godini, saopštio je Fed. Zvanični brojevi revidirani su u odnosu na preliminarne podatke objavljene ranije ove godine. Fed je više puta isticao da neto negativna dobit ne ometa njegovu sposobnost da vodi monetarnu politiku, prenosi Reuters.

Po zakonu, Fed predaje sav profit nakon pokrivanja operativnih troškova Trezoru. Fed ostvaruje prihod od usluga koje pruža finansijskom sistemu i od prihoda od kamata na hartije od vrednosti koje poseduje. Fed je zaradio značajan profit tokom poslednjih godina usled niskih kamatnih stopa i velikog broja obveznica u posedu.

Agresivno povećanje kamatnih stopa od proleća 2022. godine uzdrmao je finansije centralne banke. Da bi ohladio inflatorni pritisak, Fed je podigao kamatne stope da nultih na trenutni raspon od 5,25 do 5,50 procenata.

Revidirani troškovi Feda za kamate na bilanse rezervi banaka dostigli su prošle godine 176,8 milijardi dolara, što je povećanje od 116,4 milijarde dolara u odnosu na nivo iz 2022. godine. Prihod Feda od obveznica iznosio je 163,8 milijardi dolara u prošloj godini, slično kao u 2022. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...