Ostaju visoki troškovi zaduživanja u SAD

Fed opet bez promene kamatnih stopa

BankeSvet

20.3.2024 20:14 Autor: Vladimir Jokanović 2

Fed opet bez promene kamatnih stopa Fed opet bez promene kamatnih stopa
Američke Federalne rezerve odlučile su u sredu da zadrže ključnu kamatnu stopu nepromenjenom i ostale su pri svojoj prognozi o tri smanjenja kamatnih stopa... Fed opet bez promene kamatnih stopa

Američke Federalne rezerve odlučile su u sredu da zadrže ključnu kamatnu stopu nepromenjenom i ostale su pri svojoj prognozi o tri smanjenja kamatnih stopa ove godine, uprkos znakovima da bi inflacija mogla duže da ostane povišena. Zvaničnici Feda takođe su povećali svoje procene ekonomskog rasta i inflacije u tekućoj godini.

Referentna kratkoročna kamatna stopa Feda ostala je na maksimalnom nivou u poslednje 23 godine, na 4,25 do 5,50 procenata, nakon što na petom sastanku zaredom Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) nije došlo do promene, prenosi USA Today.

Nakon što je od 2022. godine sprovela niz povećanja kamatne stope koje su do tada bile nulte, centralna banka je nastavila pauzu od jula, jer je rast potrošačkih cena značajno ublažen. Odluka od srede znači da će Amerikanci nastaviti da plaćaju visoke troškove zaduživanja, dok Fed nastoji da uspori oštar porast cena.

U saopštenju nakon dvodnevnog sastanka FOMC-a, Fed je ponovio da „ne očekuje da će biti prikladno smanjiti ciljani raspon dok se ne stekne veće poverenje da se inflacija održivo kreće ka ciljana dva odsto“. Podsetimo, inflacija u SAD neočekivano je porasla na 3,2 procenta u februaru, iako su ekonomisti predviđali da će godišnji rast cena ostati nepromenjen u odnosu na januarsku stopu od 3,1 odsto.

Zvaničnici Feda zadržali su svoju projekciju da će sniziti stopu za tri četvrtine procentnog poena, odnosno na 4,50 do 4,75 odsto do kraja godine. To bi moglo da podstakne optimistično raspoloženje na tržištu akcija, koje je već dostiglo nove rekorde zbog mogućnosti sniženja kamatnih stopa.

Fed je saopštio sa očekuje da će privreda porasti za 2,1 odsto u 2024. godini, što je znatno iznad prethodnih procena od 1,4 procenta. Fed je predvideo rast od dva odsto u idućoj godini, u odnosu na prethodnu projekciju od 1,8 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...